Zielone risotto

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
PORCJE
+10 +10
Zielone risotto
Ciesz się świeżymi składnikami, przygotowując tę przepyszną odsłonę klasycznego risotto. Gęste i idealnie kremowe risotto z ryżem brokułowym i szparagami.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryż i Kasza
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4 litry organicznego bulionu drobiowego, podgrzanego
  • 4 łyżki (60 ml) oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule, drobno posiekane
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 800 g ryżu arborio
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • 1 mała główka brokułu, blanszowanego
  • 200 g sera parmezan, drobno startego
  • 100 g masła
  • 160 g świeżego groszku, blanszowanego
  • 100 g szparagów, obranych i trzymanych w zimnej wodzie
  • Przygotowanie

  • 1
    Wlej bulion do dużego, wysokiego garnka i zagotuj.
  • 2
    Podgrzej sauteuse ze aluminium nieprzywierające Le Creuset o średnicy 28 cm na średnim ogniu, dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż cebulę, aż stanie się półprzejrzysta. Dodaj czosnek i smaż kolejne dwie minuty.
  • 3
    Dodaj ryż i smaż przez kolejne 2–3 minuty, stale mieszając. Dodaj dwie łyżki ciepłego bulionu, cały czas mieszając, i gotuj, dopóki ryż go nie wchłonie. Powtarzaj proces, aż bulion się skończy lub ryż będzie al dente i kremowy. Bardzo ważne jest, by mieszać risotto podczas gotowania — dzięki temu danie będzie kremowe i gęste. Przypraw do smaku.
  • 4
    Za pomocą ostrego noża przygotuj „ryż brokułowy”, drobno siekając warzywo lub rozdrabniając je w blenderze.
  • 5
    Gry risotto będzie już gotowe, dodaj dwie trzecie ryżu brokułowego i 50 g obranych szparagów. Zdejmij z ognia i dodaj starty parmezan oraz masło. Wmieszaj blanszowany groszek.
  • 6
    Udekoruj ryżem brokułowym, obranymi szparagami i startym parmezanem.