Zielone tajskie curry

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
2-4 2-4
Zielone tajskie curry
Orzeźwiające, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. To pełne warzyw egzotyczne danie to łatwa do przygotowania kolacja w ciągu tygodnia.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 600 g filetu z piersi kurczaka
  • 2–3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 bakłażany
  • 6 liści limonki kaffir
  • 16 liści bazylii tajskiej
  • 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
  • 2–3 łyżki zielonej pasty curry
  • 2 duże ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno startego
  • 1 łyżka drobno posiekanej trawy cytrynowej
  • 200 g groszku cukrowego, połówki
  • 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • Sól
  • 1 szczypta cukru
  • Sok z 1/2 limonki, do smaku
  • Ryż jaśminowy gotowany na parze
  • Prażone nerkowce, pokrojone
  • Świeża kolendra
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozpocznij od dokładnego umycia kurczaka, a następnie osusz go i pokrój w cienkie plastry. Włóż do miski z sosem rybnym i dobrze wymieszaj. Pozostaw do marynowania na 15 minut.
  • 2
    W międzyczasie umyj bakłażany, usuń ogonki i pokrój na cienkie plastry.
  • 3
    Umyj liście limonki, wykrój ogonki i nerwy liścia, a następnie pokrój na cieniutkie paski. Umyj bazylię tajską i oberwij liście.
  • 4
    Podgrzej oliwę w okrągłej brytfannie żeliwnej Le Creuset na średnim ogniu. Krótko obsmaż kurczaka z każdej strony, a następnie wyjmij i włóż do innego naczynia.
  • 5
    Wyjmij łyżką śmietankę kokosową (gęstą część mleczka kokosowego), włóż do brytfanny i podgrzej. Dodaj pastę curry, czosnek, imbir oraz drobno posiekaną trawę cytrynową i smaż, mieszając przez 2–3 minuty.
  • 6
    Następnie dodaj drobno pokrojone liście limonki, plastry bakłażana oraz groszek cukrowy i wlej pozostałą część mleczka kokosowego oraz bulion z kurczaka. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, po czym dodaj kurczaka i gotuj przez kolejne 3–5 minut.
  • 7
    Ponownie dopraw sos solą, cukrem i sokiem z limonki. Na samym końcu dodaj bazylię tajską.
  • 8
    Udekoruj zielone tajskie curry posiekaną kolendrą oraz nerkowcami i podawaj z ryżem jaśminowym.