Zielony bowl z kuskusem, przyprawą dukkah i awokado

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Zielony bowl z kuskusem, przyprawą dukkah i awokado
Główne SKŁADNIKI
  • Ryż
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 400 g kuskusu, gotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu (alternatywnie ryż lub mały makaron, gotowany)
Na marynatę z pesto:
  • 225 g młodego szpinaku
  • 30 g bazylii
  • 2 łyżki orzeszków piniowych, zmiażdżonych
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól do smaku
Na domową przyprawę dukkah:
  • 70 g migdałów, prażonych
  • 70 g orzechów pistacjowych, prażonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 4 łyżeczki sezamu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
Wybór dodatków:
  • marchewki, pokrojone
  • dojrzałe awokado, z odrobiną soku z cytryny
  • surowe buraki, pokrojone w plastry
  • jarmuż, drobno posiekany
  • seler, pokrojony w spirale
  • rzodkiewki, w plasterkach
  • siekana cebula
  • Przygotowanie

  • 1
    Marynata z pesto:
  • 2
    Blendować wszystkie składniki blenderze do kremowej masy. Następnie dodać kuskus (alternatywnie ryż lub makaron). 
  • 3
    Domowa przyprawa dukkah:
  • 4
    Zblendować wszystkie składniki w blenderze. Następnie przełożyć masę do szczelnego słoika do momentu użycia. Przyprawy można używać około tygodnia.
  • 5
    Do miski dodać wszystkie wybrane składniki, następnie dodać kuskus w marynacie.
  • 6
    Posypać wszystko domową przyprawą dukkah.