Zupa grochowo-kokosowa

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Anna Jones
Zupa grochowo-kokosowa
„Kiedy dopada mnie głód, jestem zniecierpliwiona, a lodówka świeci pustkami, sięgam po ten przepis na wegańską zupę. Aby przygotować ją naprawdę szybko, ważny jest wybór garnka. W małym, głębokim rondlu zupa będzie gotować się wolno, więc proponuję głęboki, szeroki garnek – idealny będzie garnek żeliwny. Jeśli nie masz dymek, równie dobrze sprawdzi się zwykła cebula. Możliwe, że będzie gotować się odrobinę dłużej”. – Anna Jones
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 pęczek dymki
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • 1 kg mrożonego groszku
  • 1 × 400 ml puszka mleczka kokosowego (pozostaw odrobinę do udekorowania zupy)
  • 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku lub ½ kostki bulionowej
  • 1 duży pęczek bazylii
  • 1 cytryna
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Przygotowanie

  • 1
    Nastaw pełen czajnik wody i zagotuj go. Zacznij przygotowywać wszystkie składniki i sprzęt potrzebny do gotowania.
  • 2
    Ustaw okrągły garnek Le Creuset o średnicy 24 cm z pokrywką na małym lub średnim ogniu.
  • 3
    Rozgrzej w garnku olej kokosowy i wrzuć drobno pokrojone dymki. Gotuj przez 4 minuty do momentu, aż zmiękną.
  • 4
    Wsyp groszek i wlej mleczko kokosowe, następnie wsyp rozrobiony bulion warzywny w proszku lub w kostce i wlej w 750 ml wrzątku, po czym przykryj garnek pokrywką i doprowadź zupę do wrzenia.
  • 5
    Kiedy zupa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez 6 minut, aż groszek się ugotuje.
  • 6
    Zdejmij z ognia. Dodaj większość bazylii razem z gałązkami, sok z cytryny i zmiksuj blenderem na bardzo gładki krem.
  • 7
    Wlewaj zupę chochlą do misek i podawaj z odrobiną oliwy z oliwek i pozostałą bazylią.
  • 8
    Skrop mlekiem kokosowym i zamieszaj delikatnie zupę.