Zupa z pieczonych pomidorów z dodatkiem pesto bazyliowego i smażonej makreli

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Zupa z pieczonych pomidorów z dodatkiem pesto bazyliowego i smażonej makreli
To najlepsza zupa pomidorowa i doskonały przepis na późne lato! Do zupy słodkie, dojrzałe pomidory piecze się w piekarniku razem z tymiankiem, czosnkiem i oliwą. W ten sposób powstaje aromatyczny przecier pomidorowy, który można przechowywać w butelkach na mroźne zimowe miesiące.
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na zupę:
  • 2,5 kg dojrzałych pomidorów przekrojonych na pół
  • ½ pęczek świeżego tymianku, drobno posiekanego
  • 6 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w grube plastry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Na pesto bazyliowe:
  • 30 g nasion słonecznika
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 75 g dojrzałego sera cheddar lub twardego / dojrzałego sera koziego, drobno
  • startego
  • duża szczypta zmielonej soli morskiej
  • duża garść bazylii
  • 100 ml oliwy z oliwek
Na makrele:
  • 2 średniej wielkości świeże makrele bez ości (4 filety z makreli)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 świeży liść laurowy, rozdarty na małe kawałki
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony w moździerzu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
  • 2
    Umieścić połówki pomidora w dużym naczyniu do pieczenia, przyciętą powierzchnią do góry. Rozłożyć tymianek i czosnek na pomidorach, skropić oliwą i dobrze doprawić solą i pieprzem.
  • 3
    Następnie wstawić pomidory do piekarnika na 45-60 minut, aż na brzegach utworzą się małe bąbelki, a pomidory powoli zapadną się.
  • 4
    Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kilka minut. Gdy trochę ostygną, użyć tylnej części kadzi do przecedzenia pomidorów przez drobne sito. Pozostaje gęsty, smaczny sos. Do sosu nie są potrzebne skórki i pestki pomidorów.
  • 5
    Dusić sos pomidorowy na brytfannie. Dodając trochę octu i / lub trochę cukru, można zrównoważyć słodycz i kwaskowatość. Następnie dobrze doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, wydłużyć czas gotowania.
  • 6
    W międzyczasie przygotować pesto. Aby to zrobić, najpierw uprażyć nasiona słonecznika na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Mieszac raz po raz, aby nie stały się zbyt ciemne. Odstawić na bok i ostudź.
  • 7
    Schłodzone nasiona słonecznika drobno posiekać w blenderze razem z czosnkiem, serem i solą. Następnie dodać bazylię i wymieszać z nią. Następnie stopniowo mieszać oliwę z oliwek, aż wszystko zostanie zmieszane w gładką, ale niezbyt drobną pastę. Doprawić solą i pieprzem i umieść w małej misce.
  • 8
    Gdy zupa jest gotowa do podania, można ugotować rybę. W tym celu na patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę z oliwek, liść laurowy, tymianek i zmiażdżony czosnek. Te zioła doskonale współgrają z makrelą.
  • 9
    Filety przekroić na pół na 8 małych kawałków i lekko doprawić solą i pieprzem. Umieścić filety na patelni skórą do dołu i smaż przez 2-3 minuty. Następnie obrócić filety.
  • 10
    Zupę podzielić na cztery podgrzane miseczki, na każdej ułożyć po 2 filety z makreli i skropić odrobiną pesto. Na koniec dodać kilka kropel najlepszej oliwy, 2-3 listki bazylii i odrobinę czarnego pieprzu.
  • 11
    Wskazówki:
  • 12
    Makrela to bardzo pożywna, tłusta ryba o szczególnie intensywnym aromacie. Jest to również jedna z najpopularniejszych ryb spożywczych. Ważne jest, aby kupować tylko bardzo świeże ryby. Upewnij się, że przy zakupie ma czyste oczy i lśniący srebrny kolor.
  • 13
    Tutaj zamiast orzeszków piniowych do pesto używa się nasion słonecznika. Alternatywnie, dobrze komponują się z nim również orzechy laskowe i włoskie.
  • 14
    Zamiast makreli, dowolna ryba lub np. można również użyć smażonych przegrzebków. Jeśli nie lubisz ryb, po prostu usmaż na patelni trochę kopru lub cukinii.
  • 15
    Zupę pomidorową można również zredukować do gęstego sosu pomidorowego. To dobrze pasuje na przykład do filetów rybnych i warzyw do pieczenia.