Zupa z tofu i wakame

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Zupa z tofu i wakame
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4 małe sztuki wakame (wodorosty, każdy o wymiarach 5 x 5 cm)
  • 125 g (japońskiego) tofu
  • opcjonalnie drobno posiekane grzyby, liście pak choi lub cebula dymka
  • 800 ml bulionu dashi
  • 2 łyżki stołowe japońskiego sosu sojowego
  • Przygotowanie

  • 1
    Wakame namaczać w zimnej wodzie przez około 3 minuty.
  • 2
    Tofu zanurzyć w misce z zimną wodą, a następnie pozostawić do odkapnięcia. Pokroić w kostki o wielkości 1 cm.
  • 3
    Bulion dashi doprowadzić do wrzenia, a następnie grzyby, pak choi lub dymkę podgotować w bulionie. Dodać japoński sos sojowy i tofu.
  • 4
    Garnek zdjąć z płyty grzewczej. Wakame dobrze wycisnąć ręką i dodać do garnka. Zupę podawać w porcjach.
  • 5
      Warianty: Zamiast tofu można użyć również krewetek. 4 średniej wielkości obrane i oczyszczone krewetki należy dusić przez około 2 minuty. Wakame i bulion dashi przygotować jak opisane wyżej, Wakami i krewetki rozdzielić do misek i napełnić bulionem dashi.