Zupa z cukinii i groszku z salsą miętowo-migdałową

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
4-6 4-6
Zupa z cukinii i groszku z salsą miętowo-migdałową
Podawaj tę zupę pełną superfood jako przystawkę lub lekkie danie lunchowe. Salsa miętowo-migdałowa nadaje tej kremowej zupie doskonałą chrupiącą teksturę.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
  • 200 g cukinii (3 średniej wielkości cukinie), pokrojonej w kostkę
  • 300 g (2¼ szklanki) świeżo łuskanego zielonego groszku lub mrożonego zielonego groszku
  • 4 szklanki (1 litr) bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 20 g (1 szklanka) liści świeżej mięty
  • Duża garść natki pietruszki
  • 15 ml (1 łyżka) soku z cytryny
  • 125 ml (1/2 szklanki) jogurtu naturalnego, plus dodatkowy jogurt do podania
  • Płatki soli morskiej i świeżo młotkowany czarny pieprz
SOS MIĘTOWO-MIGDAŁOWY
  • 100 g migdałów, prażonych i grubo posiekanych
  • Duża garść mięty, same listki, drobno posiekane
  • Kilka łodyżek koperku, grubo posiekanych
  • Skórka z 1 cytryny
  • 45 ml (3 łyżki) soku z cytryny
  • 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek extra virgin
  • Płatki soli morskiej i świeżo młotkowany czarny pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Podgrzej oliwę z oliwek w okrągłej brytfannie żeliwnej Le Creuset o średnicy 22 cm. Dodaj cebulę i duś do miękkości na średnim ogniu przez około 12–15 min. Dodaj cukinie, dopraw nieznacznie i gotuj przez 3–4 minuty. Wsyp groszek i wlej bulion. Przykryj częściowo pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • 2
    Dodaj miętę, pietruszkę i sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Następnie przy pomocy blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj jogurt i delikatnie podgrzej.
  • 3
    Rozlej zupę do misek i podawaj udekorowaną odrobiną jogurtu i łyżką sosu miętowo-migdałowego.