 
                    
                          
                              Pyszna pieczeń wołowa, którą można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do momentu upieczenia. Idealna pieczeń na niedzielny obiad do podania w owalnej brytfannie żeliwnej.
                          
                      
                      Główne SKŁADNIKI
                                     
                                         - Mięso
        Składniki
    
    
        Przygotowanie
    
Składniki
- 1,2 kg wołowiny
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól i pieprz
- 200 g pietruszki, obranej i przekrojonej wzdłuż na pół
- 2 rzepy, pokrojone w ćwiartki
- 120 g mini marchewek, obranych
- 2 czerwone cebule, pokrojone w ćwiartki
- 200 g batatów pokrojonych na kawałki
- 125 ml czerwonego wina
- 500 ml bulionu wołowego
- 4 gałązki rozmarynu oraz dodatkowe gałązki do dekoracji
- 
                            Przygotowanie
- 
                                1Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
- 
                                2Wytnij nadmiar tłuszczu z pieczeni wołowej, a następnie zwiń ją i obwiąż sznurkiem. Szybka porada poniżej.
- 
                                3Podgrzej owalną brytfannę żeliwną Le Creuset i przyrumień obwiązaną wołowinę w małej ilości oleju. Wyjmij mięso z brytfanny i dobrze przypraw pieprzem i solą.
- 
                                4Przyrumień partie warzyw w tej samej brytfannie.
- 
                                5Wyjmij warzywa i odglazuruj brytfannę czerwonym winem. Pozwól, by połowa wina odparowała, a następnie dodaj bulion wołowy i przyrumienioną wołowinę.
- 
                                6Przykryj brytfannę pokrywką i piecz we wstępnie nagrzanym piekarniku przez godzinę.
- 
                                7Na tym etapie włóż z powrotem przyrumienione warzywa wraz z rozmarynem do brytfanny. Przykryj pokrywką i piecz przez kolejne 15 minut.
- 
                                8Jeśli mięso i warzywa nie przyrumieniły się na tym etapie, należy zwiększyć temperaturę piekarnika do 220°C, zdjąć pokrywkę i piec przez kolejne 10-15 minut, aż wszystko przyrumieni się na złoto. Wyjmij wołowinę i warzywa z brytfanny, przykryj folią i odstaw.
- 
                                9Umieść naczynie z sosem z powrotem na dużym ogniu i pozostaw do uzyskania konsystencji sosu (sos przykleja się i pokrywa tył łyżki). Dodaj odpowiednią ilość przypraw i umieść mięso wraz warzywami z powrotem w brytfannie, udekoruj świeżym rozmarynem i podawaj.
- 
                                10Szybka porada: Jak obwiązać wołowinę?
- 
                                11W pierwszej kolejności zwiń przygotowane mięso. Zaczynając z jednej strony, owiń kawałkiem sznurka bawełnianego obwód pieczeni i zawiąż mocny, podwójny węzeł.
- 
                                12Pociągnij sznurek około 2 cm w poprzek węzła i przytrzymaj go kciukiem. Ponownie owiń sznurek wokół zwiniętej wołowiny i zrób mocną pętlę pod sznurkiem, który trzymasz kciukiem.
- 
                                13Powtarzaj do momentu, aż całe zwinięte mięso zostanie mocno obwiązane. Zawiąż dobry podwójny węzeł i obetnij koniec sznurka.
 
        
     
        
     
        
     
        
     
        
     
        
     
                
                
                
                
                
	             
	             
	             
	             
	             
     
        
     
        
     
        
     
        
     
        
     
        
     
        
     
        
     
        
     
	             
	             
	             
	            