Pieczeń wołowa z jesiennymi warzywami

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Pieczeń wołowa z jesiennymi warzywami
Pyszna pieczeń wołowa, którą można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do momentu upieczenia. Idealna pieczeń na niedzielny obiad do podania w owalnej brytfannie żeliwnej.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1,2 kg wołowiny
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Sól i pieprz
  • 200 g pietruszki, obranej i przekrojonej wzdłuż na pół
  • 2 rzepy, pokrojone w ćwiartki
  • 120 g mini marchewek, obranych
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w ćwiartki
  • 200 g batatów pokrojonych na kawałki
  • 125 ml czerwonego wina
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 4 gałązki rozmarynu oraz dodatkowe gałązki do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  • 2
    Wytnij nadmiar tłuszczu z pieczeni wołowej, a następnie zwiń ją i obwiąż sznurkiem. Szybka porada poniżej.
  • 3
    Podgrzej owalną brytfannę żeliwną Le Creuset i przyrumień obwiązaną wołowinę w małej ilości oleju. Wyjmij mięso z brytfanny i dobrze przypraw pieprzem i solą.
  • 4
    Przyrumień partie warzyw w tej samej brytfannie.
  • 5
    Wyjmij warzywa i odglazuruj brytfannę czerwonym winem. Pozwól, by połowa wina odparowała, a następnie dodaj bulion wołowy i przyrumienioną wołowinę.
  • 6
    Przykryj brytfannę pokrywką i piecz we wstępnie nagrzanym piekarniku przez godzinę.
  • 7
    Na tym etapie włóż z powrotem przyrumienione warzywa wraz z rozmarynem do brytfanny. Przykryj pokrywką i piecz przez kolejne 15 minut.
  • 8
    Jeśli mięso i warzywa nie przyrumieniły się na tym etapie, należy zwiększyć temperaturę piekarnika do 220°C, zdjąć pokrywkę i piec przez kolejne 10-15 minut, aż wszystko przyrumieni się na złoto. Wyjmij wołowinę i warzywa z brytfanny, przykryj folią i odstaw.
  • 9
    Umieść naczynie z sosem z powrotem na dużym ogniu i pozostaw do uzyskania konsystencji sosu (sos przykleja się i pokrywa tył łyżki). Dodaj odpowiednią ilość przypraw i umieść mięso wraz warzywami z powrotem w brytfannie, udekoruj świeżym rozmarynem i podawaj.
  • 10
    Szybka porada: Jak obwiązać wołowinę?
  • 11
    W pierwszej kolejności zwiń przygotowane mięso. Zaczynając z jednej strony, owiń kawałkiem sznurka bawełnianego obwód pieczeni i zawiąż mocny, podwójny węzeł.
  • 12
    Pociągnij sznurek około 2 cm w poprzek węzła i przytrzymaj go kciukiem. Ponownie owiń sznurek wokół zwiniętej wołowiny i zrób mocną pętlę pod sznurkiem, który trzymasz kciukiem.
  • 13
    Powtarzaj do momentu, aż całe zwinięte mięso zostanie mocno obwiązane. Zawiąż dobry podwójny węzeł i obetnij koniec sznurka.