Chleb sodowy z masłem miodowym

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
6-8 6-8
Chleb sodowy z masłem miodowym
Idealny przepis na chleb dla początkujących, bo nie wymaga wyrastania i tylko trochę zagniatania. Chleb sodowy słynie z tego, że jest nieco gęstszy niż inne chleby — świetnie nadaje się na śniadania lub jako dodatek do talerza pożywnej zupy.
Główne SKŁADNIKI
  • Chleb i Zboża
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 780 g mąki tortowej
  • 120 g mąki owsianej
  • 120 g gruboziarnistych płatków owsianych
  • 4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 875 ml maślanki
  • 2 łyżki gruboziarnistych płatków owsianych (do posypania)
Składniki na masło miodowe:
  • 100 g solonego masła, miękkiego
  • Sól morska do smaku
  • 30 ml miodu
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Okrągłą Brytfannę Żeliwna Le Creuset o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Odstaw na bok.
  • 2
    W misce miksera wymieszaj wszystkie suche składniki i powoli dodawaj maślankę, aż do uformowania się ciasta. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Przełóż ciasto do przygotowanej brytfanny i na wierzchu zrób nacięcie w kształcie krzyża. Posyp wierzch płatkami owsianymi i piecz przez godzinę. Zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 15 minut, aż wierzch będzie miał kolor złocistobrązowy, a patyczek do sprawdzania stopnia upieczenia będzie czysty.
  • 3
    Gdy chleb się piecze, przygotuj w tym czasie masło. Ubij miękkie masło, sól oraz miód na jasną i gładką masę. Odstaw na bok.
  • 4
    Aby sprawdzić, czy chleb jest gotowy, wyjmij go z brytfanny i opukaj jego spód. Uderzony od spodu powinien wydać głuchy dźwięk. Podawać na ciepło z masłem miodowym.