Domowe Tortellini

TRUDNOŚĆ
Trudny Trudny
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
PORCJE
4-6 4-6
Domowe Tortellini
Zastąp kupione w sklepie tortellini, samodzielnie przygotowanym makaronem. Podawaj z ziołowym sosem z brązowego masła, aby uzyskać elegancki i smaczny posiłek.
Główne SKŁADNIKI
  • Makaron
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

DO ZIELONEGO CIASTA NA MAKARON
  • 200 g młodego szpinaku
  • 5 całych jajek
  • 600 g mąki typu 00
  • 1 szczypta soli
NADZIENIE
  • 80 g sera ricotta
  • 75 g parmezanu
  • 100 g sera koziego
  • Skórka z 3 cytryn
  • Starta gałka muszkatołowa
  • Kilka posiekanych liści szałwii
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
DO SOSU ZIOŁOWO-MAŚLANEGO
  • 250 g zimnego masła w kostce
  • 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • garść tymianku
  • 8 pokrojonych liści szałwii
  • tarty parmezan, do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
  • 2
    Ciasto na zielony makaron: Zblanszuj szpinak i odsącz nadmiar wody. Zmiksuj razem z jajkami. Rozprowadź mąkę na czystej powierzchni i posyp solą. Stwórz dołek pośrodku. Dodaj jajka i za pomocą widelca powoli rozpocznij rozprowadzać mąke z zewnątrz studzienki do mieszanki jaj, aby wyrobić ciasto. Gdy mieszanina zacznie się łączyć, delikatnie ugniataj, aby połączyć ciasto. Nadaj mu kształt skorupy i ciągle ugniataj, aż ciasto będzie jedwabiste i elastyczne (około 5–10 minut). Nie przestawaj, ponieważ sprawia to, że ciasto staje się lepkie.
  • 3
    Nadzienie: Połącz wszystkie składniki w robocie kuchennym, aby uzyskać jedwabiście gładką konsystencję i przypraw do smaku.
  • 4
    Formowanie Makaronu: Nasyp mąke na powierzchnię. Za pomocą wałka lub maszyny do makaronu rozwałkuj makaron na płaty, jak zwykle w przypadku lasagne. Płaty muszą być cienkie, ale nie zbyt cienkie, ponieważ łatwo się rozerwą. Za pomocą noża podziel płaty na równe kwadraty o wymiarach około 4 cm x 4 cm. Pracuj z jednym arkuszem na raz, aby zapobiec wysychaniu. Połóż lekko wilgotną ściereczkę na innych płatach makaronu.
  • 5
    Tworzenie Tortellini: Dodaj ½ łyżeczki nadzienia do każdego z kwadratów. Zrób kwadrat i złóż go wzdłuż przekątnej, aby utworzyć trójkąt. Mocno dociśnij krawędzie i usuń wszelkie powietrze. Aby uszczelnić krawędzie, może być konieczne dolanie niewielkiej ilości wody na krawędzie. Weź dolne rogi trójkąta i złóż je wokół palca wskazującego, aby się spotkały. Ściśnij je razem (w razie potrzeby użyj nieco więcej wody) i powtórz czynność, aby przygotować wszystkie paczki. Podczas składania przechowywać na tacce upewniając się, że nie stykają się ze sobą ani nie przyklejają się do siebie. Mogą one być przygotowane do 3 godzin przed gotowaniem.
  • 6
    Gotowanie: Zagotuj garnek ze stali nierdzewnej 24 cm, wypełniony soloną wodą. Włóż delikatnie tortellini partiami do wody za pomocą płaskiej łyżki. Gotowanie ich w partiach zapobiega przyklejaniu do siebie. Gdy unoszą się na powierzchni (po około 3–4 minutach), powinny być gotowe do wyjęcia i przełożenia na dużą, naoliwioną tacę, upewniając się, że nie przylegają do siebie. Przed jedzeniem podgrzej je na patelni ze stali nierdzewnej Le Creuset 24 cm z ciepłym sosem. Podawaj na gorąco. Zostaw wodę po makaronie do sosu.
  • 7
    Sos ziołowo-maślany: Roztop masło w rondlu, aż zacznie się pienić i uwalniać orzechowy zapach. Dodaj czosnek i zioła i pozostaw do spienienia na kilka sekund. Dodaj jedną łyżkę wody z makaronu wymieszaj. Dodaj gorący makaron prosto z wody. Podawać od razu po zdjęciu z ognia. Udekoruj tartym parmezanem.