Gorąca czekolada z kajmakiem

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
1-2 1-2
Gorąca czekolada z kajmakiem
Połączenie słodkiego karmelu z ciemną czekoladą to nie lada gratka. Polewa z bitej śmietany, kilka kropel ciepłego kajmaku i krucha gwiazdka na brzegu filiżanki to prawdzie marzenie w chłodne wieczory.
Składniki
Przygotowanie

Składniki

400 ml mleka
  • 160 ml śmietanki
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 100 g kajmaku
  • szczypta soli
Do dekoracji:
  • bita śmietana
  • 1 łyżka kajmaku, lekko podgrzana
  • kruche gwiazdki
  • Przygotowanie

  • 1
    Wszystkie składniki na gorącą czekoladę umieścić w małym rondelku i podgrzać na średnim ogniu.
  • 2
    Dokładnie wymieszać, aż kakao i kajmak całkowicie się rozpuszczą.
  • 3
    Podzielić gorącą czekoladę między dwie filiżanki, udekorować bitą śmietaną i kajmakiem i podawać razem z chrupiącą gwiazdką na brzegu filiżanki.
  • 4
    Wskazówki: Aby uzyskać bezmleczny napój, możesz zastąpić mleko i śmietanę mlekiem kokosowym lub owsianym.