Kurczak z solonymi cytrynami

TRUDNOŚĆ
Trudny Trudny
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Kurczak z solonymi cytrynami
Główne SKŁADNIKI
  • Drób
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4 udka z kurczaka (ze skórą)
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku, rozdrobnione
  • 25 g świeżego imbiru tartego
  • sok z 1 cytryny
  • chili w proszku, opcjonalnie
  • niewielka ilość szafranu
  • sól i czarny pieprz
  • 150 g zielonego groszku
  • 100 g zielonych oliwek
  • 2 solone cytryny
  • 6 gałązek tymianku
  • ½ łyżki oliwy
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 400 g małych ziemniaków
  • Przygotowanie

  • 1
    Udziec z kurczaka oddzielić od kości.
  • 2
    Cebulę, czosnek, imbir, sok z cytryny, mieloną papryczkę i szafran wymieszać z solą i pieprzem tak, aby powstała marynata. Kawałki kurczaka dobrze zalać marynatą i trzymać w chłodnym miejscu pod przykryciem przez 1,5 godziny.
  • 3
    W międzyczasie oczyścić groszek, podzielić na kawałki.
  • 4
    Ziemniaki dokładnie umyć i podzielić na pół.
  • 5
    Solone cytryny pokroić na plastry.
  • 6
    Piekarnik rozgrzać do 180 °C (termoobieg 160 °C).
  • 7
    Podgrzać oliwę w brytfannie, następnie podsmażyć kawałki kurczaka. Dodać kawałki ziemniaków i cytryny, posypać połową tymianku i dolać bulionu. Następnie we wcześniej nagrzanym piekarniku dusić pod przykryciem przez 40 minut, mięso od czasu do czasu odwrócić.
  • 8
    Dodać groszek i oliwki, dusić przez kolejne 15-20 minut.
  • 9
    Udekorować gałązkami tymianku i podawać.
  • 10
    WSKAZÓWKA: Dla osób chcących uatrakcyjnić swoją potrawę solonymi cytrynami, można je kupić w sklepie lub przygotować samemu. Przepis umieszczono poniżej. Gdzie można kupić solone cytryny? Solone cytryny można znaleźć w sklepach z żywnością marokańską/północnoafrykańską lub w sklepach online specjalizujących się w żywności orientalnej lub dobrze zaopatrzonych supermarketach.
  • 11
    Przepis na marynowane cytryny
  • 12
    SKŁADNIKI na 1 duży słój: 5 cytryn ekologicznych, 100 g gruboziarnistej soli morskiej, 50 g cukru, 20 ml świeżo wyciskanego soku z cytryny, 40 ml oliwy
  • 13
    PRZYGOTOWANIE: Każdą cytrynę spażyć, umyć, wysuszyć, pokroić na 5 plastrów, usunąć pestki. Wymieszać z solą, cukrem i sokiem z cytryny, w ciągu dnia kilkukrotnie wymieszać. Po 10 godzinach (lub dłużej) jeszcze raz wymieszać i przełożyć do słoja, zalać oliwą. Po 20 dniach cytryny są gotowe. W tym czasie słoik z cytrynami od czasu do czasu wstrząsnąć.