Letnia sałatka z owoców pestkowych i burraty

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Letnia sałatka z owoców pestkowych i burraty
Ta sałatka będąca współczesną wersją klasycznej sałatki Caprese podkreśla smak owoców pestkowych. Grillowanie owoców karmelizuje naturalne cukry i wzmacnia smak.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 6–8 dojrzałych owoców pestkowych (brzoskwinie, nektarynki)
  • 2 x 150 g sera burrata, odsączonego
  • Liście sałaty do podania
Składniki sosu pesto z rukoli
  • 120 g dzikiej rukoli
  • Sok z 1 cytryny
  • 50 g pieczonych migdałów
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • Sól morska
  • Przygotowanie

  • 1
    W celu przygotowania pesto włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj do uzyskania nieco gruboziarnistej konsystencji. Przypraw do smaku. Można dodać odrobinę oliwy z oliwek.
  • 2
    Nektarynki przekrój na pół i usuń z nich pestki. Następnie pokrój je na ćwiartki. Lekko skrop nektarynki olejem, następnie grilluj każdą ćwiartkę miąższem do dołu, aż będzie wspaniale złocista. Podawaj na ciepło z szarpaną burratą, liśćmi sałaty i sosem z pesto z rukoli w naczyniach Le Creuset.