Maślane gwiazdki

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
10+ 10+
Maślane gwiazdki
Słodkie, kruche gwiazdki - umieszczone na brzegu kubka pełnego pysznej gorącej czekolady - stanowią wizualną i smakową atrakcję. Przepis na 24 ciastka - wystarczy, by resztę zaserwować z filiżanką herbaty lub na świątecznym stole.
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • formka w kształcie gwiazdek, 8-9 cm
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
  • 2
    Cukier puder i mąkę przesiać do miski, aby usunąć wszelkie grudki. Następnie pokroić masło w drobną kostkę i dodać do miski.
  • 3
    Masło wymieszać rękami z mąką i cukrem do uzyskania piaszczystej, kruchej masy. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać.
  • 4
    Następnie wszystko dokładnie ugniatać rękami na lekko posypanej mąką powierzchni, aby uformować jednorodne, miękkie ciasto.
  • 5
    Rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni o grubości około 1 mm. Wyciąć 12 gwiazdek za pomocą foremki do ciastek i ostrożnie umieścić je nożem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 6
    Za pomocą małego noża wyciąć w gwiazdkach szczelinę o szerokości ok. 0,5 cm, która rozciąga się do środka gwiazdy. Tutaj gwiazdka zostanie później przyklejona do krawędzi kubka.
  • 7
    Piec w piekarniku przez około 8-10 minut, aż gwiazdki staną się jasnobrązowe.
  • 8
    Gdy tylko gwiazdki się upieczą, pozwolić im ostygnąć. Świeżo po wyjęciu z piekarnika gwiazdki są nadal bardzo miękkie i delikatne. Po ostygnięciu stają się jędrne i chrupiące.
  • 9
    Powtórzyć proces dla pozostałego ciasta.
  • 10
    Dodaj gwiazdki z kruchego ciasta na brzeg kubka z gorącą czekoladą i ciesz się.
  • 11
    Wskazówki
  • 12
    Resztki ciastek pozostaną świeże do 7 dni w szczelnym słoiku.
  • 13
    Jeśli nie chcesz dodać wszystkich ciastek na krawędź kubka to po prostu połowę gwiazdek zostaw w całości.