Tarta kasztanowa z karmelizowaną cebulą

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
PORCJE
4-6 4-6
Tarta kasztanowa z karmelizowaną cebulą
Ta tarta to wyśmienita, bezmięsna opcja do podawania podczas świątecznej uczty. Uchwyty naczynia Tatin ułatwiają przewrócenie potrawy.
Główne SKŁADNIKI
  • Orzechy i Nasiona
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 3 duże, obrane czerwone cebule
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 30 g drobnego cukru
  • 45 ml białego octu winnego
  • 15 ml masła roślinnego
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • 400 g gotowego wegańskiego ciasta rozmrożonego
  • 6 posiekanych całych kasztanów
  • Przygotowanie

  • 1
    Pokrój cebulę na kawałki o grubości 3 cm. Alternatywnie użyj 4–6 małych cebulek, przekrojonych na pół, z odciętymi korzeniami
  • 2
    Wlej oliwę z oliwek do Tatin z żeliwa o średnicy 25 cm Le Creuset i umieść je na średnim ogniu. Umieść cebulę pokrojoną po bokach naczynia i powoli karmelizuj przez około 20 minut, obracając ją po upływie połowy czasu. Wyjmij cebulę z naczynia i połóż ją z jednej strony. Zdejmij naczynie z ognia wytrzyj ręcznikiem kuchennym. Posyp cukrem równomiernie dno i postaw z powrotem na średnim ogniu. Powoli karmelizuj cukier, nie mieszając go, aby uniknąć grudek. Gdy zacznie się złocić, dodaj ocet i masło roślinne. Delikatnie wymieszaj łopatką. Wyłącz nagrzewanie. Dodaj cebulę i dopraw solą i czarnym pieprzem. Odstaw potrawę do całkowitego ostygnięcia. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  • 3
    W międzyczasie rozwałkuj ciasto na lekko mącznej powierzchni i wytnij 30-centymetrowy okrąg przy użyciu talerza obiadowego. Umieść z powrotem w lodówce na 20 minut, w przeciwnym razie ciasto nie będzie się gotować równomiernie.
  • 4
    Gdy ciasto się schłodzi a cebula ostygnie, posyp posiekane kasztany cebulą, połóż okrągłą część ciasta na wierzchu cebuli i delikatnie ugnieć po bokach, tak by stworzyło pokrywę. Zrób niewielki krzyżyk na środku, aby umożliwić ujście pary i piecz przez 40-45 minut, aż ciasto stanie się złote i puszyste.
  • 5
    Wyjmij Tatin z piekarnika i odstaw na 5 minut. Dzięki temu karmel ostygnie i tarta w naturalny sposób odejdzie od naczynia. Weź duży talerz obiadowy i połóż go na naczyniu. Korzystając z rękawic do pieczenia (potrawa będzie nadal ciepła) ostrożnie i szybko odwróć potrawę. Jeśli w naczyniu pozostały jakieś cebule, należy je wyjąć łyżką i włożyć z powrotem tam, gdzie ich brakuje.
  • 6
    Podawaj na ciepło ze świeżym tymiankiem i smażonymi na patelni dzikimi grzybami oraz kremowym serem z orzechami.