Chili con Carne

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
2-4 2-4
Chili con Carne
Główne SKŁADNIKI
  • Wołowina
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na chili:
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka czarnej fasoli (400 g)
  • 2–3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1–2 łyżki stołowe przyprawy do chili con carne
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka obranych pomidorów z sokiem (400 g/425 ml)
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona ostra papryka
  • 30 g gorzkiej czekolady (min. 70 % kakao)
  • sól
Na dip:
  • 1 kubek jogurtu greckiego (200 g 10% tłuszczu)
  • starta skórka ½ świeżej limonki
  • 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry
  • nitki papryczki chili
  • 100 g tartego sera cheddar do podania
  • awokado do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Cebulę i ząbki czosnku obrać i pokroić w kostkę.
  • 2
    Drobno posiekać papryczkę chili.
  • 3
    Fasolę wsypać na sitko i odsączyć.
  • 4
    Oliwę z oliwek rozgrzać w brytfannie. Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na średnim ogniu. Dodać mięso mielone i na mocnym ogniu dobrze przysmażyć od czasu do czasu mieszając (najlepiej w kilku małych porcjach).
  • 5
    Dodać pokrojoną papryczkę, przyprawę do chili con carne, pieprz cayenne, i koncentrat pomidorowy i całość krótko podsmażyć.
  • 6
    Obrane pomidory lekko rozgnieść widelcem i razem z sokiem dodać do mięsa. Dodać bulion wołowy. Krótko zagotować pod przykrywką, a następnie bez przykrywki gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
  • 7
    W międzyczasie umyć paprykę, pokroić w kostkę i dodać do reszty.
  • 8
    Czekoladę rozdrobnić i również wrzucić do reszty.
  • 9
    Po 15 minutach dodać czarną fasolę. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, w razie potrzeby doprawić.
  • 10
    Jogurt wymieszać ze skórką limonki, kolendrą, odrobiną soli, aż do uzyskania gładkiej masy i według upodobania udekorować małymi kawałkami awokado.
  • 11
    Chili con carne podawać z jogurtem, nitkami papryczki chili i potartym serem cheddar.
  • 12
    Wskazówka: Przyprawę do chili con carne można przygotować samodzielnie: w tym celu obrać ząbek czosnku i pokro-ić w plastry. 1 plasterek imbiru obrać i posiekać. 1 świeżą czerwoną papryczkę chili pokroić wzdłuż, usu-nąć środek, umyć i drobno posiekać. Czosnek, imbir i chili z ½ łyżeczki kminku i nasion kolendry (według upodobania zmielone), mieloną paprykę (słodką), 1 łyżeczką startej skórki z cytryny i 1 łyżką łagodnej oliwy z oliwek zetrzeć w moździerzu do uzyskania pasty. Mieszanka przypraw dobrze zamknięta może stać w lodówce przez tydzień.
  • 13
    Chili con carne można przygotować dzień wcześniej, co wzmocni smak.