![Grillowany stek z podpłomykami](/on/demandware.static/-/Library-Sites-lc-sharedLibrary/default/dw0d5abd36/images/content-recipes/HD_720/LC_20211124_ZA_RC_DT_r0000000001864_ENG.jpg)
Idealnie rumiany stek z masłem dla nadania wyraźnego smaku umami. Podawaj z domowymi grillowanymi podpłomykami.
Główne SKŁADNIKI
- Mięso
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Masło do Shawarmy
- 12,5g mielonego kminu
- 12,5g wędzonej papryki
- 12,5g kurkumy
- 250g masła w temperaturze pokojowej
- 12,5g mielonego cynamonu 12,5 ml mielonego imbiru
- 12,5g mielonego chilli
- 1 cytryna (starta skórka)
- 5g soli morskiej
- 5g zmielonego czarnego pieprzu
PODPŁOMYKI
- 240g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
- 375 ml tłustej śmietany
- 5g soli
STEK
- 4 steki z polędwicy wołowej
- Oliwa z oliwek do smarowania steków
- Sól morska, do smaku
-
Przygotowanie
-
1Aby przygotować masło, podgrzej nieprzywierającą patelnię Le Creuset na małym ogniu i podsmaż kmin, paprykę oraz kurkumę aż nabiorą aromatu. Natychmiast zdejmij przyprawy z kuchenki i przesyp je do miski, aby się nie przypaliły. Umieść ciepłe masło w misce, a następnie dodaj pozostałe składniki i podgrzane przyprawy. Dobrze wymieszaj szpatułką, aż masło stanie się kremowe i jednolite.
-
2Aby przygotować podpłomyki, umieść wszystkie składniki w dużej misce i mieszaj, aż powstanie nieco lepkie ciasto. Podziel ciasto na 8 kulek, jeśli chcesz uzyskać nieco większe placki. Obficie obsyp mąką powierzchnię roboczą i rozwałkuj każdą kulkę ciasta na placki o grubości około 4 mm. Rozgrzej prostokątną żeliwną patelnię grillową Le Creuset na średnim ogniu. Skrop podpłomyki oliwą z oliwek i podpiekaj z każdej strony przez 2-4 minuty, aż placek będzie złocisty i spuchnie. Każdy podpłomyk posmaruj grubą warstwą masła.
-
3Porada: Te podpłomyki są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu Ciasto można również przygotować poprzedniego wieczoru i schować do lodówki, aby było gotowe na następny dzień. Wystarczy doprowadzić je do temperatury pokojowej, rozwałkować i piec. Przyprawy, takie jak wędzona papryka, kminek i kolendra, możesz też dodać do ciasta na podpłomyki.
-
4Aby przygotować steki, skrop je oliwą z oliwek i rozsmaruj ją. Następnie dopraw mięso solą. Za pomocą szczypiec ze stali nierdzewnej połóż steki tłustą stroną do dołu na gorącym grillu i pozwól, aby tłuszcz doprowadził do uzyskania złocistej i chrupiącej konsystencji. Stopień wysmażenia steków zależy od Twoich preferencji. Zdejmij z patelni i daj im trochę ostygnąć. Podawaj z podpłomykami i sałatką.
-
5Porada: Wyjmij steki z lodówki na 30 minut przed pieczeniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Osusz stek na papierowym ręczniku kuchennym.