Czekoladowy naleśnik Dutch Baby

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Czekoladowy naleśnik Dutch Baby
Ten puszysty, czekoladowy naleśnik jest idealnym śniadaniem lub poobiednim deserem. Podawaj z dekadenckimi lodami waniliowymi prosto z patelni.
Główne SKŁADNIKI
  • Czekolada
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4 średniej wielkości jajka w temperaturze pokojowej
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 120 ml mleka
  • szczypta soli
  • 50 g mąki
  • 2 płaskie łyżki stołowe kakao
  • 3 łyżki masła
  • Cukier puder
POLEWA (opcjonalnie)
  • 2 gałki lodów waniliowych (umieść na małym talerzu w zamrażarce aż do podania)
  • Ciekła polewa z gorzkiej czekolady lub roztopiona gorzka czekolada
  • 1 łyżka prażonych wiórków kokosowych
  • Przygotowanie

  • 1
    Umieść patelnię w kształcie serca Le Creuset 26 cm na środkowej półce piekarnika wstępnie rozgrzanego do temperatury 220°C.
  • 2
    Zmiksuj jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i mleko do uzyskania kremowej konsystencji. Wymieszaj z mąką, kakao i solą, kontynuuj ubijanie. Podczas rozgrzewania piekarnika pozostaw ciasto na co najmniej 10 minut.
  • 3
    Wymieszaj ciasto tuż przed wylaniem go na gorącą patelnię. Rozpuść masło na gorącej patelni i wylej ciasto, delikatnie przechylając patelnię. Zachowaj ostrożność, ponieważ patelnia będzie bardzo gorąca.
  • 4
    Wstaw do nagrzanego piekarnika na 12 minut. Zmniejsz temperaturę do 180°C i pozostaw na kolejne 5–10 minut.
  • 5
    Posyp cukrem pudrem, umieść lody waniliowe na środku i udekoruj płynną polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Podawaj od razu.