Kurczak z musującym winem z ziołami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Kurczak z musującym winem z ziołami
Główne SKŁADNIKI
  • Kurczak
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 kg całego kurczaka
  • 2 łyżeczki soli, oddzielnie
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 pęczek tymianku, podzielony
  • 1 pęczek szałwii, podzielony
  • 2 połówki cytryny
  • 1 pomarańcza, przekrojona na pół
  • 1⁄4 szklanki (60 g) klarowanego masła lub ghee
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 łodygi selera, duże plasterki
  • 2 marchewki, duże plasterki
  • 3⁄4 szklanki (180 ml) wina musującego
  • Dodatkowa sól i pieprz do smaku
  • Przygotowanie

  • 1
    Osusz kurczaka w środku i na zewnątrz, a następnie obficie przypraw 1½ łyżeczki soli i pieprzu. Wypełnij kurczaka 1 cytryną i połową pomarańczy. Wyciśnij sok z pozostałych cytryn i pomarańczy, a następnie odłóż je na bok. Dodaj pół bukietu tymianku i szałwii do wnętrza kurczaka. Używając sznurka kuchennego, zwiąż nogi razem i schowaj skrzydła za piersiami, aby zapewnić równomierne duszenie.
  • 2
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. W okrągłej brytfannie żeliwnej Le Creuset o średnicy 24 cm podgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę, seler i marchew, a także ½ łyżeczki soli. Smaż, aż warzywa zaczną mięknąć, około 5-6 minut. Wlej do wina musującego i zarezerwuj soki cytrusowe do deglazury brytfanny. Umieść przygotowanego kurczaka na warzywach i umieścić w piekarniku.
  • 3
    Piecz przez 15-20 minut, aż kurczak zacznie się przyrumieniać. Zmniejsz temperaturę do 175 stopni i kontynuuj pieczenie przez około 1,5h, polewając masłem co 15-20 minut. Sprawdź temperaturę kurczaka za pomocą termometru do mięs. Kurczak jest gotowy, gdy ma co najmniej 74 stopni podczas testu między udem a dolną częścią piersi.
  • 4
    Pozostaw kurczaka do odpoczynku na 15-20 minut przed krojeniem i podaniem. Podawaj kurczaka z sosem z patelni i przybierz pozostałymi ziołami.
 
Aby uzyskać złocistą, chrupiącą skórę, możesz zwiększyć temperaturę piekarnika w ciągu ostatnich 10–15 minut gotowania.
 
 
Le Creuset