
Główne SKŁADNIKI
- Kurczak
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 2 kg całego kurczaka
- 2 łyżeczki soli, oddzielnie
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 pęczek tymianku, podzielony
- 1 pęczek szałwii, podzielony
- 2 połówki cytryny
- 1 pomarańcza, przekrojona na pół
- 1⁄4 szklanki (60 g) klarowanego masła lub ghee
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 2 łodygi selera, duże plasterki
- 2 marchewki, duże plasterki
- 3⁄4 szklanki (180 ml) wina musującego
- Dodatkowa sól i pieprz do smaku
-
Przygotowanie
-
1Osusz kurczaka w środku i na zewnątrz, a następnie obficie przypraw 1½ łyżeczki soli i pieprzu. Wypełnij kurczaka 1 cytryną i połową pomarańczy. Wyciśnij sok z pozostałych cytryn i pomarańczy, a następnie odłóż je na bok. Dodaj pół bukietu tymianku i szałwii do wnętrza kurczaka. Używając sznurka kuchennego, zwiąż nogi razem i schowaj skrzydła za piersiami, aby zapewnić równomierne duszenie.
-
2Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. W okrągłej brytfannie żeliwnej Le Creuset o średnicy 24 cm podgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę, seler i marchew, a także ½ łyżeczki soli. Smaż, aż warzywa zaczną mięknąć, około 5-6 minut. Wlej do wina musującego i zarezerwuj soki cytrusowe do deglazury brytfanny. Umieść przygotowanego kurczaka na warzywach i umieścić w piekarniku.
-
3Piecz przez 15-20 minut, aż kurczak zacznie się przyrumieniać. Zmniejsz temperaturę do 175 stopni i kontynuuj pieczenie przez około 1,5h, polewając masłem co 15-20 minut. Sprawdź temperaturę kurczaka za pomocą termometru do mięs. Kurczak jest gotowy, gdy ma co najmniej 74 stopni podczas testu między udem a dolną częścią piersi.
-
4Pozostaw kurczaka do odpoczynku na 15-20 minut przed krojeniem i podaniem. Podawaj kurczaka z sosem z patelni i przybierz pozostałymi ziołami.
Aby uzyskać złocistą, chrupiącą skórę, możesz zwiększyć temperaturę piekarnika w ciągu ostatnich 10–15 minut gotowania.
