Ossobuco z gremolatą

TRUDNOŚĆ
Trudny Trudny
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Ossobuco z gremolatą
Główne SKŁADNIKI
  • Wołowina
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4 łyżki oliwy
  • 2,7 kg giczy cielęcej w plastrach (1 duża lub 2 małe na osobę)
  • 8 średniej wielkości cebul, pokrojonych w kostkę
  • 8 gałązek selera naciowego, pokrojonego w kostkę
  • 4 marchwie, pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, rozdrobnione
  • 375 ml białego wina
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach (800g)
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 4 gałązki świeżego oregano
  • 2 liście laurowe
  • 250 g oliwek kalamata, bez pestek, posiekanych
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Do wykonania gremolaty:
  • 1 ½ łyżki drobno siekanej pietruszki
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • Sól
  • Przygotowanie

  • 1
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C.
  • 2
    Rozgrzać brytfannę na średnim lub silnym ogniu na kuchence. Dodać 1 łyżkę oleju.Gicz cielęcą usmażyć mocno z obu stron i wyjąć z brytfanny. Ewentualnie można smażyć porcje mięsa za każdym razem dodając oleju. Mięso cielęce wyjąć z brytfanny i odstawić.Zmniejszyć temperaturę.
  • 3
    Cebulę, seler i marchew dodać do brytfanny i dusić przez około 5 minut aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek i dusić kolejną minutę. Dodać białego wina, doprowadzić do wrzenia i następnie dodać pomidory. Następnie dodać tymianek, oregano i liście laurowe.
  • 4
    Gicz cielęcą ponownie przełożyć do brytfanny. Uważać, aby była przykryta płynem (ewentualnie dolać wody). Doprowadzić do wrzenia, zamknąć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Dusić od 2 do 2 1/2 godziny aż mięso oddzieli się od kości.
  • 5
    Oliwki wymieszać i doprawić. Podawać z gremolatą.