Przechowywanie
Można trzymać w zamrażarce
Przed pierwszym użyciem
Udanego rozpakowywania nowego zakupu! (Pamiętaj, by usunąć etykiety i elementy opakowania.)
Umyj produkt Le Creuset w ciepłej wodzie z delikatnym płynem do mycia, a potem dokładnie spłucz i wysusz.
Gotowanie
Zadbaj o ochronę – zawsze używaj rękawic kuchennych, gdy dotykasz gorących powierzchni.
Jeśli korzystasz z funkcji grillowania, pamiętaj by zachować przynajmniej 6,5 cm przerwy pomiędzy źródłem ciepła a górną częścią produktu.
Nie wkładaj zamrożonej formy z jedzeniem do nagrzanego piekarnika. Włóż ją do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę i pozwól, by forma wraz z jedzeniem podgrzała się równomiernie.
Zawsze przed podaniem upewnij się, że całe danie się podgrzało.
Jeśli chcesz podgrzać danie, które jest w temperaturze pokojowej, nie nagrzewaj piekarnika do temperatury powyżej 205°C.
Chcesz dodać płynu do formy w piekarniku? Wyjmij ją z piekarnika i studź przez kilka minut.
Czyszczenie
Zaczekaj, aż produkt ostygnie, nim zaczniesz go czyścić.
Wytrzyj wszystkie resztki z dna oraz boków produktu. Jeśli jakieś resztki przywarły do produktu, napełnij naczynie ciepłą wodą z delikatnym płynem do mycia i pozostaw do namoczenia przez 15-20 minut, a następnie wyczyść jak zwykle.
Myj i susz ręcznie. Kamionkę możesz też myć w zmywarce na pełnym cyklu.