
Elevate your breakfast or brunch with this delightful dish. Each serving features a perfectly baked egg nestled in a crispy, golden phyllo pastry cup, creating a beautiful contrast of textures. An elegant yet simple dish, sure to impress your guests and become a favourite at your table.
Główne SKŁADNIKI
- jajka
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 250 g rozmrożonych arkuszy ciasta filo
- 100 ml oliwy z oliwek
- 12 krojonych kawałków boczku
- Świeża bazylia do dekoracji
- 6 jaj od kur z wolnego wybiegu
- Sól i pieprz
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C
-
2Połóż jeden arkusz na czystej powierzchni i posmaruj go oliwą z oliwek. Ułóż kolejny arkusz na wierzchu i powtarzaj tę czynność aż do wykorzystania wszystkich arkuszy.
-
3Pokrój warstwę na 6 kwadratów. Wyłóż każdą mini cocotte Le Creuset jednym kwadratem warstw filo. Wciśnij filo do mini cocotte
-
4Umieść mini cocotte na blasze do pieczenia. Rozbij po jednym jajku na każdej mini cocotte. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Piecz przez 20 minut lub nieco dłużej, jeśli jajko ma być bardziej wysmażone.
-
5W międzyczasie usmaż boczek, aż będzie chrupiący. Jajka podawaj ze świeżymi ziołami, serem feta, suszonymi pomidorami, szparagami lub smażonymi pieczarkami.