Tarty limonkowe

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Tarty limonkowe
Jeśli szukasz wspaniale prostego deseru, który możesz przygotować zawczasu latem, te pikantne tarty będą doskonałym wyborem. Podawane w naczyniach mini cocotte, mają odpowiednią wielkość, aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego po posiłku.
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
  • jajka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 375 ml mleka pełnotłustego
  • 375 ml śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 100 g cukru pudru
  • 125 ml wody
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 6 żółtek z dużych jaj
  • Skórka starta z 2 limonek
Spód herbatnikowy:
  • 175 g herbatników pełnoziarnistych, herbatników maślanych lub ciasteczek imbirowych
  • 85 ml stopionego masła
  • Przygotowanie

  • 1
    Pokrusz herbatniki na drobne okruszki. Dodaj stopione masło i dobrze wymieszaj do połączenia składników. Wyłóż spód i boki 4 naczyń mini cocotte Le Creuset o średnicy 10 cm. Trzymaj w lodówce do stężenia aż przygotujesz krem.
  • 2
    Dodaj mleko, śmietanę, masło i cukier do rondla o grubym dnie, zagotuj, a następnie zdejmij z ognia.
  • 3
    Wymieszaj wodę i mąkę kukurydzianą, aż powstanie zaczyn, a następnie połącz z żółtkami. Wymieszaj powstałą mieszaninę z gorącą masą śmietanową. Dodawaj gorący płyn powoli, aby mieszanina jajeczna się nie ścięła.
  • 4
    Po połączeniu postaw rondel na średnim ogniu i ciągle mieszaj, aż krem zgęstnieje. Na koniec dodaj skórkę z limonki i wymieszaj całość. Wylej krem na spód herbatnikowy i schładzaj w lodówce przez 3–4 godziny lub do zgęstnienia.