Brukselka z chrupiącym boczkiem i parmezanem

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Brukselka z chrupiącym boczkiem i parmezanem
Przysmażona na dużym ogniu brukselka z boczkiem i serem to idealny dodatek do następnej pieczeni. Resztki można nawet wykorzystać do przygotowania smacznej gratin.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
  • Ser
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Brukselka:
  • 600 g brukselki
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
Chrupiący wierzch:
  • 150 g pokrojonego boczku
  • 1⁄4 bochenka ciabatty, pokrojonego na kawałki
  • 10 g natki pietruszki, posiekanej
  • 60 g tartego parmezanu
  • Przygotowanie

  • 1
    Na początku natnij trzonki brukselki na krzyż, aby równomiernie się ugotowała. Napełnij wodą patelnię szefa kuchni 24 cm z 3-warstwowej stali nierdzewnej Le Creuset i zagotuj. Blanszuj brukselkę przez 3–5 minut, odcedź ją i włóż do zimnej wody.
  • 2
    Aby przygotować chrupiący wierzch, dodaj boczek wraz z 15 ml oliwy z oliwek do tego samego naczynia, w którym przygotowano brukselkę. Smaż boczek, aż stanie się chrupki, zdejmij z patelni i odłóż na bok. Dodaj pokrojone kawałki ciabatty do tłuszczu po smażeniu boczku, aby uzyskać dodatkowy smak i smaż, aż staną się chrupkie i nabiorą złocistobrązowego koloru. Zdejmij z patelni, dodaj do boczku, tartego parmezanu i pietruszki.
  • 3
    Na dużym ogniu przysmaż brukselkę na oliwie z oliwek i maśle, a następnie dobrze dopraw solą i pieprzem. Na koniec posyp boczkiem i parmezanem oraz podawaj, póki ciepłe!
  • 4
    *Porada: Resztki wykorzystaj do przygotowania gratin. Umieść je w brytfannie Le Creuset, wlej bulion warzywny, dodaj śmietanę i starty ser oraz zapiecz w piekarniku.