Żurawina i łosoś glazurowany z jagodami

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
4-6 4-6
Żurawina i łosoś glazurowany z jagodami
Ten prosty w przygotowaniu, ale imponujący łosoś będzie niesamowicie smacznym dodatkiem na świąteczny stół. Pięknie podany razem z mini porami smażonymi na maśle lub innymi, wybranymi przez Ciebie warzywami.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Glazura:
  • 155 g dżemu żurawinowego
  • 125 ml miodu
  • 10 rozgniecionych jagód
  • Gałązka rozmarynu
  • 115 g marynowanego buraka
  • Sól do smaku
Łosoś:
  • 900 g filetu z łososia
  • Minipory do podania
  • Zielony groszek, do podania
Sos inspirowany szampanem:
  • 375 ml wytrawnego wina musującego
  • 10 g świeżego tymianku
  • 250 ml śmietanki
  • 1 szalotka, pokrojona w drobną kostkę
  • 15 g zimnego masła
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby przygotować glazurę, pokrój buraki, umieść wszystkie składniki glazury w rondlu 18 cm Le Creuset i postaw go na średnim lub małym ogniu. Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszaj przez 15 minut, aż zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji syropu. Przypraw i odłóż na bok.
  • 2
    Na patelni 26 cm Sauté rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojone w kostkę szalotki na małym ogniu, aż zeszklą się i staną się słodkie. Lekko zwiększ ogień i dodaj wino musujące oraz tymianek. Na średnim ogniu zredukuj objętość szalotek oraz wino do 100 ml. Dodaj śmietankę, jednocześnie ją mieszając, aby uniknąć zwarzenia. Dodaj masło i dopraw do smaku.
  • 3
    Nagrzej piekarnik do 270°C.
  • 4
    Umieść łososia w żeliwnej brytfannie do zapiekania 33 cm Le Creuset i posmaruj obficie glazurą z buraka i żurawiny, pozostawiając trochę do podlewania podczas gotowania. Umieść łososia na górnej półce piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Po 10 minutach pieczenia polej go glazurą ponownie.
  • 5
    Wyjmij z piekarnika i podawaj z mini porami smażonymi na maśle, zblanszowanym zielonym groszkiem i sosem/ Resztki można przechowywać w lodówce i podawać ze świeżą sałatką następnego dnia Świąt.