Pudding z gruszkami, imbirem i cynamonem

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
8-10 8-10
Pudding z gruszkami, imbirem i cynamonem
Ten deser – przygotowywany z duszonych gruszek, rozgrzewających przypraw i dużej ilości świeżego imbiru – jest doskonałą alternatywą dla bożonarodzeniowego puddingu.
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Duszone gruszki:
  • 8 średnich, obranych gruszek, z szypułkami
  • 330 g brązowego cukru
  • 1,5 l wody
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii, wyskrobane ziarna i laska odłożona na bok
  • 5 cm świeżego imbiru pokrojonego na pół
  • 1 cytryna
Pudding:
  • 12 dużych jajek od kur z wolnego wybiegu
  • 330 g cukru pudru
  • 360 g mąki migdałowej
  • 400 g tłustej śmietany
  • 2 łyżeczki lub 10 ml proszku do pieczenia
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • Nasiona z jednej laski wanilii
Do podania:
  • Cukier puder, do posypania
  • Świeży custard (krem angielski) z laski wanilii, do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Usuń z gruszek gniazda nasienne za pomocą łyżki lub małego ostrego noża. Umieść je w misce z wodą z sokiem z połówki cytryny na czas, w którym będziesz gotować na wolnym ogniu płyn do duszenia gruszek – dzięki temu owoce nie stracą swojego koloru.
  • 2
    Umieść wodę, cukier, imbir, laskę cynamonu, pozostałą cytrynę i laskę wanilii w głębokiej brytfannie 24 cm Le Creuset i postaw na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Całkowicie zanurz gruszki w płynie i gotuj przez 20 minut. Wyjmij je i od razu umieść w zimnej wodzie z cytryną, aby zatrzymać proces gotowania i zapobiec przebarwieniom.
  • 3
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C z termoobiegiem.
  • 4
    Nasmaruj tłuszczem prostokątną formę do pieczenia 32 cm Le Creuset i odłóż ją na bok.
  • 5
    W dużej misce ubij jajka oraz wymieszaj z nimi odłożone ziarna wanilii i cukier.
  • 6
    Przesiej mąkę kukurydzianą, przyprawy, proszek do pieczenia i mąkę migdałową, upewniając się, że nie ma grudek. Wymieszaj suche składniki, aż dobrze się połączą. Dodaj śmietanę do jajek z cukrem i wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki do mokrych składników i dobrze wymieszaj.
  • 7
    Ułóż ugotowane gruszki w prostokątnej formie do zapiekania, wylej na nie ciasto i piecz przez 1 godzinę 10 minut lub do suchego patyczka.
  • 8
    Wyjmij z piekarnika i pozostaw pudding do ostygnięcia. Posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło z custard.
  • 9
    Opcjonalnie: Zredukuj płyn do duszenia gruszek o 3⁄4 i podaj go z puddingiem.