Grillowane przegrzebki w kremowym sosie z cytryny, parmezanu i ziół

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Grillowane przegrzebki w kremowym sosie z cytryny, parmezanu i ziół
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Przegrzebki:
  • 8 przegrzebków
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masła
Bułka tarta:
  • 50 g stopionego masła
  • 2 cytryny, bez skórki
  • 50 g sera parmezan, startego
  • 100 g bułki tartej Panko
Sos z kremowej cytryny, parmezanu i ziół:
  • 600 ml śmietany
  • 100 g parmezanu
  • 2 łyżki włoskiej pietruszki, posiekanej
  • 1 cytryna, bez skórki
Do podania:
  • Szparagi
  • Pancetta
  • Sól i pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Szparagi gotuj na parze lub blanszuj do miękkości i chrupkości. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Odstaw na bok.
  • 2
    Aby przygotować sos: W rondelku na średnim ogniu dodaj śmietanę i doprowadź do wrzenia, zredukuj o połowę lub do zgęstnienia. Dodaj parmezan, a następnie skórkę z cytryny, dopraw do smaku i odstaw do ostygnięcia.
  • 3
    Aby przygotować bułkę tartą panko, umieść ją wraz z roztopionym masłem, skórką z cytryny i parmezanem w misce i wymieszaj do połączenia. Odstaw na bok.
  • 4
    Aby przygotować przegrzebki: Osusz przegrzebki ręcznikiem papierowym. Dopraw solą i pieprzem. Rozpuść masło wraz z odrobiną oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu. Smaż przegrzebki przez około 1-2 minuty na stronę, aż będą złotobrązowe. Nie przepełniaj patelni. Wyjmij i odłóż na bok.
  • 5
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C na ustawieniu grilla. Owiń pancettę wokół 2 lub 3 blanszowanych szparagów, umieść w naczyniu Le Creuset lub na blasze do pieczenia i piecz w gorącym piekarniku przez 7-8 minut, aż będą chrupiące.
  • 6
    Dodaj pietruszkę do schłodzonego, zredukowanego kremu i wymieszaj. Podziel krem pomiędzy 4 foremki Le Creuset i umieść 2 smażone przegrzebki w każdej formie. Posyp mieszanką bułki tartej. Umieść na blasze do pieczenia i pod grillem na około 2–4 minuty, aż do uzyskania złotego koloru. Pilnuj ich, ponieważ szybko się przypalają.
  • 7
    Podawaj szparagi obok przegrzebków i ciesz się nimi jako przystawką.
 
Podawaj z chrupiącym parmezanem i skropione oliwą z oliwek.
 
 
Le Creuset