Główne SKŁADNIKI
- Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 2 kg dużych ziemniaków
- 1/2 główki czarnego czosnku
- 150 g tłuszczu kaczego
- 1 pęczek szałwii
- Sól i czarny pieprz
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej piekarnik do 160°C
-
2Dokładnie umyj i obierz ziemniaki. Pokrój je cienko, na grubość około ½ cm. Dobrze sprawdza się tu krajalnica mandolinowa, która zapewnia równe plastry. Na małej patelni roztop tłuszcz z kaczki na małym ogniu. Po roztopieniu dodaj czarny czosnek i szałwię i smaż przez około 1-2 minuty, aż czosnek stanie się aromatyczny. Odstaw do połączenia.
-
3Lekko natłuść kwadratową formę do pieczenia i zapiekania Le Creuset 26 cm ze stali nierdzewnej tłuszczem z kaczki lub wyłóż ją papierem do pieczenia. Umieść schłodzony tłuszcz z kaczki w dużej misce, usuń szałwię i wyciśnij czarny czosnek ze skórek. Dodaj pokrojone ziemniaki, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
-
4Zacznij układać plasterki ziemniaków, lekko zachodzące na siebie. Wlej pozostały tłuszcz z kaczki, umieść inne naczynie do pieczenia, które pasuje bezpośrednio do formy i dociśnij, aby spłaszczyć. Piecz przez 40 minut
-
5Wyjmij ziemniaki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Pozostaw naczynie do pieczenia na wierzchu i połóż puszki z jedzeniem lub coś ciężkiego, aby je obciążyć. Przechowuj w lodówce przez noc. Po stężeniu wyjmij ziemniaki z formy i podziel na porcje. Smaż na patelni, aż będą złociste i chrupiące.
Alternatywnie, grilluj cały stosik ziemniaków w piekarniku przez 10 minut, aż będą chrupiące i złociste. Można je przygotować do 3 dni wcześniej i usmażyć na patelni lub grillu tuż przed podaniem. Umieszczenie obciążenia na ziemniakach podczas gotowania i chłodzenia pozwala na uzyskanie czystych warstw i równomierne gotowanie.