Przyprawiony piernikiem Crème Brûlée z piernikowymi gwiazdami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
2-4 2-4
Przyprawiony piernikiem Crème Brûlée z piernikowymi gwiazdami
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Crème Brûlée
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 100 g pełnotłustego mleka śmietankowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mieszanych przypraw
  • 115 g żółtka jajek z wolnego wybiegu
  • 80 g cukru
Piernikowe gwiazdy
  • 440 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mieszanej przyprawy
  • 140 g solonego masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g ciemnobrązowego cukru
  • 200 g melasy
  • 1 jajko od kur z wolnego wybiegu
  • 1 łyżeczka wanilii
  • Przygotowanie

  • 1
    Piernikowe gwiazdy: w dużej misce przesiej mąkę tortową, sodę, mielony imbir, mielony cynamon i mieszankę przypraw. W misce elektrycznego miksera stojącego wyposażonego w nasadkę łopatkową ubij masło i ciemnobrązowy cukier na jasną i puszystą masę. Dodaj melasę, jajko i wyciąg z wanilii i miksuj aż do połączenia. Stopniowo dodawaj suche składniki i mieszaj, aż utworzy się ciasto. Owiń folią spożywczą i przechowuj w lodówce przez 1 godzinę.
  • 2
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni do grubości około 5 mm. Za pomocą foremek wytnij kształty gwiazd. Umieść gwiazdy piernika na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Piecz przez 8–10 minut lub do uzyskania złotego brązu. Po upieczeniu przenieś na kratkę do studzenia ciasta.
  • 3
    Crème Brûlée: Rozgrzej piekarnik do 110°C Umieść cztery Mini Cocotte w kwadratowej formie Le Creuset ze stali nierdzewnej.
  • 4
    W rondelku wymieszaj bitą śmietanę, pełnotłuste mleko, pastę z wanilii, imbir w proszku, mielony cynamon i mieszankę przypraw. Ubijaj do połączenia. Podgrzej na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż osiągnie wrzenie. Nie gotuj. Zdejmij z ognia i pozostaw na 5 minut.
  • 5
    W misce ubij żółtka jaj i złoty cukier, aż staną się blade i lekko zagęszczone. Stopniowo wlewaj ciepłą mieszankę śmietany do mieszanki jajek, stale ubijając, aby zapobiec mieszaniu. Odcedź mieszaninę przez drobne sito, aby uzyskać gładką konsystencję. Podziel krem równomiernie między Mini Cocotte. Wydmuchaj wszystkie pęcherzyki powietrza na powierzchni.
  • 6
    Wlej gorącą wodę do kwadratowej formy Le Creuset ze stali nierdzewnej, aż sięgnie do połowy boków Mini Cocotte (w ten sposób powstanie kąpiel wodna zapewniająca równomierne pieczenie). Piec przez 1 godzinę lub do momentu, gdy krem będzie lekko zastygnięty, ale nadal lekko płynny w środku. Wyjmij kokilki z kąpieli wodnej i pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej.
  • 7
    Odstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posyp cienką, równą warstwą cukru na każdym kremie. Użyj palnika, aby skarmelizować cukier, aż stanie się złocisty i chrupiący. Podawaj z gwiazdami piernika.