Lazania z dynią, ricottą i szałwią

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Lazania z dynią, ricottą i szałwią
Ten klasyk w zupełnie nowej wersji, połączony z kremową ricottą i cudownie delikatną dynią, jest idealnym dodatkiem do halloweenowych imprez.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 dynia, około 1,2-1,4 kg
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 750 g Ricotta
  • 3 jajka, średnie
  • 100 g tartego parmezanu
  • Sok i skórka z 2 cytryn
  • 2 łyżki posiekanej szałwii
  • Białe wino, opcjonalne
  • Sól i czarny pieprz, świeżo zmielone
  • Gałka muszkatołowa
  • 200 g startej mozzarelli
  • 250–300 g wstępnie ugotowanego makaronu lasagne
  • 100 g pestek dyni
Do dekoracji
  • Smażona szałwia
  • Przygotowanie

  • 1
    Umyj i przekrój dynię, usuń pestki. Pokrój dynię na ćwiartki, a następnie pokrój wnętrzne na wąskie paski na desce do krojenia. Odłóż kilka pasków do dekoracji.
  • 2
    Umieść ricottę w misce razem z jajkami, połową startego parmezanu, sokiem z cytryny i skórką, szałwią, oliwą z oliwek i białym winem i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj ponownie do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 3
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C lub 180°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem. Rozsmaruj część mieszanki ricotta na dnie prostokątnego naczynia Heritage Le Creuset i przykryj arkuszami makaronu. Rozsmaruj część mieszanki ricotta na makaronie i na wierzchu połóż warstwę pasków z dyni, a następnie posyp mozzarellą. Dodaj kolejną warstwę makaronu i ponownie nałóż mieszankę ricotta, dynię i ser. Kontynuuj układanie warstw.
  • 4
    Przykryj lazanię folią aluminiową i piecz na środkowym poziomie przez około 30 minut. W międzyczasie posiekaj grubo pestki dyni. Po 30 minutach usuń folię aluminiową, rozłóż pozostałe paski dyni, pestki dyni oraz pozostały parmezan i mozzarellę, skrop oliwą z oliwek.
  • 5
    Piecz odkryte przez kolejne 10–15 minut. Przed podaniem posyp smażoną szałwią
  • 6
    Porada: Lazania to także wspaniały dodatek do jagnięciny.