
Dark chocolate and red wine join to create a luxuriously smooth pot de crème. The key to achieving a silky texture is twofold: tempering the egg yolks slowly with hot cream and then baking the cocottes in a water bath to achieve gentle, even heat. This decadent dessert is the perfect ending to your next dinner party. The pot de crème can be made up to two days in advance, so all you need to do after dinner is add a dollop of whipped cream and enjoy the moment.
Główne SKŁADNIKI
- Czekolada
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 120 ml wytrawnego czerwonego wina (np. Cabernet Sauvignon)
- 360 ml gęstej śmietany
- 120 ml pełnego mleka
- 140 g posiekanej gorzkiej czekolady oraz dodatkowe dodatki do dekoracji
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/8 łyżeczki soli
- 6 żółtek z dużych jaj
- 65 g cukru
- Bita śmietana
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej piekarnik do 160°C. Doprowadź czajnik lub garnek z wodą do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do małego, aby woda była gorąca.
-
2W ciężkim, średniej wielkości rondlu ustawionym na średnim ogniu, zagotuj czerwone wino, śmietanę i mleko. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Ubijaj do momentu roztopienia i wygładzenia. Dodaj wanilię i sól i ubijaj, aby połączyć.
-
3W dużej misce do mieszania wymieszaj żółtka i cukier. Ubijaj w gorącej czekoladowej mieszance stopniowo, aż do całkowitego połączenia. Odcedź mieszaninę do innej miski do mieszania. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut, a następnie usuń pianę z powierzchni. Ostrożnie podziel masę między 6 Cocotte. Umieść Mini Cocotte w głębokim naczyniu do pieczenia. Ostrożnie wlej gorącą wodę do naczynia aż osiągnie 3/4 wysokości boków Mini Cocotte, uważając, aby woda nie dostała się do kremu.
-
4Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec, aż miskstura stwardnieje, ale jej środek nadal będzie się lekko poruszać po delikatnym potrząśnięciu, około 40 minut. Wyjmij Mini Cocotte z kąpieli wodnej i schłodź do ostygnięcia, około 3 godzin. Przykryj i przechowuj w lodówce do czasu podania (można przygotować do 2 dni wcześniej).
-
5Udekoruj każdą formę porcją bitej śmietany i posyp wiórkami lub startą gorzką czekoladą.