
Celebrate the bounty of the sea with this lush seafood risotto, studded with sweet chunks of lobster and king crab. The lobster and crab are first cooked in the shell, infused with white wine and aromatic fennel, creating a fragrant seafood broth that is then used to make a simply elegant risotto. Juicy tomatoes and fresh herbs are added to the risotto, alongside chopped shellfish, for a savoury taste of summer.
Główne SKŁADNIKI
- Ryby i owoce morza
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Bulion ze skorupiaków i owoców morza:
- 30 g masła
- 2 szalotki, pokrojone na pół
- 3 ząbki czosnku
- 1 główka kopru włoskiego, pokrojona na ćwiartki
- 2 marchewki, pokrojone na pół
- Sól
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 l wody
- 1 szklanka białego wina
- 2 małe homary/raki
- 1 kg nóg krabów królewskich
Risotto:
- Oliwa
- 1 słodka cebula, mielona
- Sól
- 1 duży ząbek czosnku, starty lub mielony
- 360 g ryżu arborio
- 240 ml wytrawnego białego wina, np. Chardonnay
- 1 l bulionu z owoców morza, a w razie potrzeby więcej
- 150 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
- 30 g niesolonego masła
- 4 łyżki świeżych ziół (np. koperek, liście kopru włoskiego, bazylia), drobno posiekanych
- 680 g gotowanego mięsa kraba i homara, posiekanego z grubsza
- 50 g startego sera Parmigiano Reggiano
-
Przygotowanie
-
1Bulion z owoców morza i skorupiaków: Rozgrzej masło w okrągłej brytfannie ustawionej na średnim ogniu. Pozwól masłu się rozpuścić, a następnie dodaj szalotki, czosnek, koper włoski i marchewkę do garnka wraz z dużą szczyptą soli. Podsmażaj do momentu, gdy zacznie brązowieć i karmelizować, około 5 minut. Dodaj pastę pomidorową i gotuj przez 30 sekund. Dodaj wodę i białe wino do brytfanny i gotuj na wolnym ogniu.
-
2Dodaj wszystkie homary/raki i nogi kraba do garnka na warzywach. Przykryj pokrywką i duś, aż homary/raki będą ugotowane i jędrne, około 12 minut. Wyjmij kraby i homary/raki z garnka i odstaw do ostygnięcia. Odcedź bulion z owoców morza do innego rondla i utrzymuj ciepło na małym ogniu. Gdy owoce morza są wystarczająco chłodne, aby je dotknąć, usuń mięso ze skorup.
-
3Risotto: Dodaj wystarczającą ilość oliwy, aby lekko pokryć dno płytkiej brytfanny. Podgrzej garnek profesjonalny Gourmet na średnim ogniu. Gdy garnek będzie gorący, dodaj do niego cebulę wraz ze szczyptą soli. Podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta, około 5 minut.
-
4Dodaj czosnek i smaż, aż uwolni aromat, czyli przez około 30 sekund. Dodaj ryż na patelnię i wymieszaj, aby pokryć olejem. Rozprowadź ryż w garnku profesjonalnym Gourmet i podgrzej go, aż będzie pachniał orzechami, przez około 30 sekund. Dodaj wino do rondla i mieszaj w sposób ciągły aż do wchłonięcia.
-
5Dodaj bulion z owoców morza, po jednej chochli (około 240 ml) na raz, mieszając w sposób ciągły. Kontynuuj, dodając bulion w razie potrzeby, aż ryż będzie al dente, około 20 minut. Wymieszaj dodatkowe 120 ml bulionu wraz z pomidorami, masłem, świeżymi ziołami, gotowanym homarem i mięsem kraba oraz serem Parmigiano Reggiano. Dopraw do smaku solą i pieprzem.