
Savoury, umami porcini powder is the secret to these indulgent short ribs, a sophisticated entrée that is sure to impress but is easy to make ahead of time. Meaty short ribs are braised in red wine and stock until they are meltingly tender. Before serving, they are topped with a buttery mixture of garlic and sautéed mushrooms. Serve the ribs with mashed potatoes, polenta or even pillowy gnocchi to soak up every last bit of the porcini-infused sauce.
Główne SKŁADNIKI
- Mięso
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Żeberka:
- 1,4 kg żeberek wołowych z kością
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki mielonych borowików
- Mąka zwykła
- Oliwa
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 6 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki, podzielonych
- 360 ml czerwonego wina wytrawnego
- 240 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 bouquet garni
Grzyby z ziołami i czosnkiem:
- 30 g niesolonego masła
- 225 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
- 225 g kapeluszy grzybów shitake, pokrojonych w plasterki
- 225 g boczniaków
- 15 g posiekanych liści pietruszki
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej piekarnik do 160˚C. Dopraw żeberka solą, pieprzem i borowikami w proszku. Wrzuć wystarczającą ilość mąki, aby lekko pokryć żeberka, usuwając jej nadmiar.
-
2Dodaj tyle oliwy, aby pokryła dno patelni. Rozgrzej garnek profesjonalny gourmet na małym lub średnim ogniu. Rozgrzej olej, aż zacznie się mienić, ale nie dymić. Dodaj 3-4 żeberka do garnka i zrumień ze wszystkich stron. Wyjmij z miski i odłóż na talerz. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy do garnka i powtórz proces rumienienia z pozostałymi żeberkami.
-
3Zmniejsz temperaturę do średniej-niskiej. Dodaj cebulę i gotuj, aż zacznie brązowieć i karmelizować się, około 5 minut. Dodaj połowę czosnku i smaż, aż zacznie pachnieć, około 30 sekund. Dodaj wino i gotuj na wolnym ogniu, aż zredukuje się o połowę, około 5 minut.
-
4Dodaj bulion, koncentrat pomidorowy i bukiet garni do garnka, mieszając do połączenia. Włożyć żeberka wraz z nagromadzonymi sokami do garnka, umieszczając je w sosie. Przykryj pokrywką i umieść w nagrzanym piekarniku. Piecz przez około 2 do 2 1/2 godziny, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Zdejmij pokrywkę na ostatnie 30 minut pieczenia, aby sos lekko się zredukował.
-
5Tymczasem podgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło do patelni i pozwól mu się roztopić. Dodaj wszystkie grzyby i podsmaż, aż zostaną przyrumienione, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut. Przypraw solą, a następnie dodaj pozostały czosnek i gotuj 1 minutę dłużej. Dodaj pietruszkę do patelni i wymieszaj do połączenia. Odłóż na bok przykryte grzyby, aby utrzymać ciepło.
-
6Wyjmij żeberka z piekarnika i dopraw sos do smaku dodatkową solą i pieprzem. Podawaj żeberka z grzybami i sosem z patelni.