Główne SKŁADNIKI
- Mięso
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Baleron:
- 1,8 kg wędzonego baleronu
- 6 × 330 ml butelek cydru wytrawnego (lub bezalkoholowego cydru wytrawnego)
- 2 laski cynamonu
- 4 gwiazdki anyżu
- 2 gałązki tymianku
- 6 ziarenek pieprzu czarnego
- ½ główki czosnku, ząbki obrane i rozgniecione
- 3 szalotki przekrojone na pół
Glazura:
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki stołowe musztardy francuskiej
- 2 łyżki octu jabłkowego
- Kilka gałązek tymianku
- Goździki do ozdoby
- Świeży rozmaryn, tymianek i liście laurowe do ozdoby
Propozycja podania:
- Podawać z pieczonymi ziemniakami, marchewką i pasternakiem.
-
Przygotowanie
-
1Przyrządzenie baleronu: włóż baleron do brytfanny Le Creuset Noël wyłożonej tymiankiem, a następnie zalej cydrem. Dodaj laski cynamonu, gwiazdki anyżu, tymianek, ziarenka pieprzu czarnego, czosnek i szalotki. Gotuj na wolnym ogniu przez jedną godzinę i czterdzieści pięć minut, w razie potrzeby polewając wodą. Pilnuj, by nie doprowadzić do wrzenia cydru, gdyż sprawi to, że baleron będzie twardy. Podczas gotowania przykryj brytfannę pokrywką. Po ugotowaniu pozostaw zalany cydrem baleron na noc do ostygnięcia, nada mu to wilgotności i smaku.
-
2Przygotowanie glazury: w małym rondelku na wolnym ogniu roztop masło. Dodaj miód, musztardę, ocet jabłkowy i tymianek. Gotuj przez 1-2 minuty do momentu połączenia składników.
-
3Wyjmij baleron z cydrowej zalewy i osusz papierowym ręcznikiem. Wylej cydrową zalewę.
-
4Rozgrzej płytę grillową do średniej temperatury. Ponacinaj baleron, uzyskując wzór rombów, a następnie obficie posmaruj glazurą. Ozdób baleron goździkami. Piecz na płycie grillowej przez 10–15 minut, smarując od czasu do czasu glazurą, do momentu uzyskania przez baleron złotego koloru i skarmelizowania glazury. Potnij baleron na plastry i podawaj na gorąco z pieczonymi ziemniakami, marchewkami i pasternakiem.