Krakersy z żurawiną i orzechami

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
8-10 8-10
Krakersy z żurawiną i orzechami
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 140 g mąki gryczanej
  • 170 g mąki uniwersalnej
  • 55 g cukru trzcinowego
  • ¼ łyżeczki mieszanki przypraw
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szklanki maślanki
  • ¼ szklanki miodu
  • 2 łyżki stołowe melasy
  • ½ szklanki pestek dyni
  • ½ szklanki nasion słonecznika
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • 1 szklanka mieszanki orzechów (migdałów, orzechów nerkowca, pistacji, orzechów laskowych)
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C
  • 2
    Natłuść i wyłóż papierem prostokątną keksówkę Le Creuset 30 cm. Do dużej miski wsyp mąkę gryczaną, uniwersalną, cukier, mieszankę przypraw, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj maślankę, miód i melasę, a następnie ubijaj wszystkie składniki aż do ich połączenia.
  • 3
    Dosyp pestki dyni, ziarna słonecznika, suszoną żurawinę oraz mieszankę orzechów. Umieść ciasto w przygotowanych formach i piecz przez 1 godzinę lub do momentu, gdy włożony patyczek będzie suchy. Jeśli bochenek zrobi się zbyt ciemny, przykryj go folią aluminiową. Usuń folię i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zawiń bochenek w papier i wstaw do lodówki na noc.
  • 4
    Następnego dnia nagrzej piekarnik do 150°C. Obok siebie połóż dwie blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia. Używając ząbkowanego noża do pieczywa, pokrój bochenek na cienkie kromki. Ułóż kromki na blachach i piecz przez 20 minut. Odwróć kromki i piecz przez kolejne 20 minut do uzyskania chrupkości.
  • 5
    Przed podaniem pozwól krakersom całkowicie ostygnąć. Stwórz piękną deskę przekąsek, układając krakersy własnego wypieku na desce do krojenia Le Creuset z drzewa akacjowego. Rozkoszuj się tymi krakersami z serem, pastami do smarowania lub bez dodatków!