Główne SKŁADNIKI
- Mąka
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 140 g mąki gryczanej
- 170 g mąki uniwersalnej
- 55 g cukru trzcinowego
- ¼ łyżeczki mieszanki przypraw
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 2 szklanki maślanki
- ¼ szklanki miodu
- 2 łyżki stołowe melasy
- ½ szklanki pestek dyni
- ½ szklanki nasion słonecznika
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- 1 szklanka mieszanki orzechów (migdałów, orzechów nerkowca, pistacji, orzechów laskowych)
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C
-
2Natłuść i wyłóż papierem prostokątną keksówkę Le Creuset 30 cm. Do dużej miski wsyp mąkę gryczaną, uniwersalną, cukier, mieszankę przypraw, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj maślankę, miód i melasę, a następnie ubijaj wszystkie składniki aż do ich połączenia.
-
3Dosyp pestki dyni, ziarna słonecznika, suszoną żurawinę oraz mieszankę orzechów. Umieść ciasto w przygotowanych formach i piecz przez 1 godzinę lub do momentu, gdy włożony patyczek będzie suchy. Jeśli bochenek zrobi się zbyt ciemny, przykryj go folią aluminiową. Usuń folię i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zawiń bochenek w papier i wstaw do lodówki na noc.
-
4Następnego dnia nagrzej piekarnik do 150°C. Obok siebie połóż dwie blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia. Używając ząbkowanego noża do pieczywa, pokrój bochenek na cienkie kromki. Ułóż kromki na blachach i piecz przez 20 minut. Odwróć kromki i piecz przez kolejne 20 minut do uzyskania chrupkości.
-
5Przed podaniem pozwól krakersom całkowicie ostygnąć. Stwórz piękną deskę przekąsek, układając krakersy własnego wypieku na desce do krojenia Le Creuset z drzewa akacjowego. Rozkoszuj się tymi krakersami z serem, pastami do smarowania lub bez dodatków!