Główne SKŁADNIKI
- Ser
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Sos żurawinowy:
- 1 szklanka mrożonej żurawiny
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy
- Odrobina wody
Ciasto:
- 2 arkusze mrożonego ciasta francuskiego
- 1 jajko, ubite (do glazury jajecznej)
- 100 g sera camembert pokrojonego w drobną kostkę
- Rozmaryn do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1W małym rondelku, na średnim ogniu, wymieszaj ze sobą żurawinę, tymianek, cukier brązowy, wody i skórkę z pomarańczy. Gotuj przez 5–7 minut do momentu aż żurawina stanie się miękka, a mieszanina lekko zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
-
2Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C
-
3Rozwiń ciasto na posypanej mąką powierzchni i wytnij z niego gwiazdy za pomocą średniej wielkości foremki. Gwiazdy ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw do lodówki na 30 minut. Każdą gwiazdę posmaruj glazurą jajeczną. Na każdej z gwiazd połóż kawałek sera camembert i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15–20 minut do momentu aż ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru.
-
4Po upieczeniu wyłóż je na półmisek, posmaruj sosem żurawinowym i przyozdób rozmarynem. Spożywaj na ciepło jako wymyślną przystawkę lub przekąskę.