Gwiazdy ptysiowe z żurawiną i serem brie

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
6-8 6-8
Gwiazdy ptysiowe z żurawiną i serem brie
Główne SKŁADNIKI
  • Ser
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Sos żurawinowy:
  • 1 szklanka mrożonej żurawiny
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy
  • Odrobina wody
Ciasto:
  • 2 arkusze mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 jajko, ubite (do glazury jajecznej)
  • 100 g sera camembert pokrojonego w drobną kostkę
  • Rozmaryn do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    W małym rondelku, na średnim ogniu, wymieszaj ze sobą żurawinę, tymianek, cukier brązowy, wody i skórkę z pomarańczy. Gotuj przez 5–7 minut do momentu aż żurawina stanie się miękka, a mieszanina lekko zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
  • 2
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C
  • 3
    Rozwiń ciasto na posypanej mąką powierzchni i wytnij z niego gwiazdy za pomocą średniej wielkości foremki. Gwiazdy ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw do lodówki na 30 minut. Każdą gwiazdę posmaruj glazurą jajeczną. Na każdej z gwiazd połóż kawałek sera camembert i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15–20 minut do momentu aż ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru.
  • 4
    Po upieczeniu wyłóż je na półmisek, posmaruj sosem żurawinowym i przyozdób rozmarynem. Spożywaj na ciepło jako wymyślną przystawkę lub przekąskę.