Jabłkowe falbany z ciasta francuskiego

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
2-4 2-4
Jabłkowe falbany z ciasta francuskiego
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 4 jabłka
  • 160 g miękkiego masła
  • 6 łyżek stołowych cukru plus szczypta do posypania
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Lody waniliowe do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C
  • 2
    Wyjmij ciasto francuskie z lodówki i posyp blat kuchenny odrobiną mąki. Rozwałkuj każdy płat tak, by otrzymać kwadraty o wymiarach 28 cm na 28 cm i grubości 3 mm. Każdy płat przekrój pionowo na dwie części, a następnie przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do lodówki, by się schłodziły.
  • 3
    Przyrządzenie masła cynamonowego: w misce wymieszaj ze sobą miękkie masło, cynamon i cukier, uzyskując jednolitą masę. Z jabłek usuń gniazda i pokrój je na cienkie plasterki (około 5 mm), które następnie przekrój na pół. Przełóż plasterki do miski — nadającej się do kuchenki mikrofalowej — wypełnionej do połowy wodą i podgrzewaj w mikrofali przez dwie minuty, aż zmiękną. Odcedź i delikatnie osusz.
  • 4
    Delikatnie nasmaruj oliwą każdą 350 ml foremkę Le Creuset Mini Cocotte w kształcie dyni. Wyjmij paski ciasta francuskiego z lodówki i posmaruj je cienką warstwą masła cynamonowego w taki sposób, by brzegi pozostały suche.
  • 5
    Ułóż plasterki jabłek wzdłuż górnej krawędzi każdego paska tak, by delikatnie na siebie nachodziły. Złóż dolną połowę ciasta wpół, jak książkę. Zawijaj każdy pasek raz w jedną, raz w drugą stronę ruchem zygzakowatym, nakładając ciasto na siebie, jednocześnie pozostawiając odkryte plasterki jabłka na brzegach.
  • 6
    Włóż po dwa zawinięte paski ciasta do każdej z nasmarowanych oliwą Mini Cocotte, upewniając się, że warstwy są widoczne i dobrze ukształtowane.
  • 7
    Posyp każde ciasto odrobiną cukru, a następnie piecz w nagrzanym piekarniku przez około godzinę w temperaturze 160°C lub do momentu uzyskania złotobrązowego koloru i nabrania chrupkości. Jeśli ciasto zrobi się zbyt ciemne, przykryj je folią aluminiową na pozostały czas pieczenia. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi.