Chutney z czerwonej cebuli i pieczonego czosnku

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Chutney z czerwonej cebuli i pieczonego czosnku
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 8 dużych czerwonych cebul – przepołowionych i pokrojonych na cienkie plasterki
  • 2 główki czosnku
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki jasnobrązowego cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • ¾ szklanki octu balsamicznego
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C
  • 2
    Czerwoną cebulę pokrój na cienkie plasterki i odłóż na bok. Główki czosnku owiń folią aluminiową i piecz przez 30-35 minut aż zmiękną. Po wystudzeniu wyciśnij ząbki pieczonego czosnku i rozetrzyj na pastę.
  • 3
    Do dużego nieprzywierającego rondla Le Creuset przełóż pokrojoną czerwoną cebulę, następnie dodaj cukier, cukier brązowy, sól, pieprz czarny i ocet balsamiczny. Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zrobi się miękka i skarmelizowana. Dodaj roztarty czosnek, zamieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut, aby smaki mogły się połączyć.
  • 4
    Pozwól chutney lekko ostygnąć, zanim przelejesz go do czystego słoika. Przechowuj w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie. Podawaj z dojrzałym serem cheddar, brie, camembert lub niebieskim serem pleśniowym oraz ulubionymi krakersami.