Główne SKŁADNIKI
- Warzywa
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 8 dużych czerwonych cebul – przepołowionych i pokrojonych na cienkie plasterki
- 2 główki czosnku
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki jasnobrązowego cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- ¾ szklanki octu balsamicznego
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C
-
2Czerwoną cebulę pokrój na cienkie plasterki i odłóż na bok. Główki czosnku owiń folią aluminiową i piecz przez 30-35 minut aż zmiękną. Po wystudzeniu wyciśnij ząbki pieczonego czosnku i rozetrzyj na pastę.
-
3Do dużego nieprzywierającego rondla Le Creuset przełóż pokrojoną czerwoną cebulę, następnie dodaj cukier, cukier brązowy, sól, pieprz czarny i ocet balsamiczny. Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zrobi się miękka i skarmelizowana. Dodaj roztarty czosnek, zamieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut, aby smaki mogły się połączyć.
-
4Pozwól chutney lekko ostygnąć, zanim przelejesz go do czystego słoika. Przechowuj w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie. Podawaj z dojrzałym serem cheddar, brie, camembert lub niebieskim serem pleśniowym oraz ulubionymi krakersami.