Jeśli połączysz smak jabłek ze smakiem cytryny, otrzymasz wyjątkową nutę smaku. Aromat świeżego tymianku doskonale komponuje się z jabłkami i nadaje całości wyjątkowy smak. Ciasto najlepiej smakuje podane na ciepło z odrobiną śmietanki. Ale również zjedzone następnego ranka na śniadanie przy filiżance gorącej kawy.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Kwadratowa Brytfanna do Zapiekania Aluminium Nieprzywierające
769,00 zł
517,30 zł
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 1 duże jabłko Bramley (ok. 400g), obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę
- 1 sok z 1 cytryny
- 1 skórka z ½ cytryny
- 1 2 łyżeczki świeżego tymianku
- 1 100 g brązowego cukru pudru
- 1 4-6 jabłek stołowych, obranych, bez pestek i pokrojonych w cienkie plasterki
Na ciasto francuskie:
- 1 300 g mąki plus trochę więcej
- 1 150 g masła, schłodzone i pokrojone w drobną kostkę
- 1 duża szczypta soli
- 1 około. 100 ml wody z lodem / wody z kostkami lodu
Na mieszanke Frangipan:
- 1 75 g miękkiego masła
- 1 75 g brązowego cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 1 2 jajka, ubite
- 1 75 g mielonych migdałów
-
Przygotowanie
-
1Najpierw przygotowuje się ciasto francuskie. W misce wymieszać zimne masło z mąką i solą. Następnie dodać tyle samo zimnej wody, aby ciasto było pełne dużych kawałków masła.
-
2Ciasto rozwałkować na dobrze posypanej mąką powierzchni w prostokąt o grubości około 1 cm. Zawsze w jednym kierunku, od ciała.
-
3Złożyć dwa krótkie końce do wewnątrz, tak aby zachodziły na siebie. Obrócić ciasto o ćwierć obrotu i powtórzyć rozwałkowanie, składanie i obracanie, jak opisano powyżej, jeszcze 3 razy.
-
4Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyjąć je z lodówki i powtórzyć trzykrotnie opisany powyżej proces składania. Zawinąć ponownie w folię i włożyć do lodówki.
-
5Następnie włożyć na patelnię jabłko Bramley, skórkę z cytryny, tymianek, 75 g cukru i łyżkę wody. Dusić na małym ogniu z zamkniętą pokrywką. Regularnie mieszać, aż jabłka będą miękkie i rozpadną się na puree. Trwa to około 25-30 minut. Następnie przełożyć jabłka do miski, ostudzić trochę i wstawić do lodówki.
-
6Aby uzyskać masę frangipane, wymieszać zmiękczone masło, cukier puder i szczyptę soli, aż się spienią. Następnie dodać jajka i zmielone migdały i dobrze wymieszać.
-
7Rozgrzać piekarnik do 190 ° C.
-
8Ciasto francuskie o grubości 4-5 mm rozwałkować na dobrze posypanej mąką powierzchni. Rozłożyć ciasto w nieprzywierającej brytfannie o wymiarach 26 x 26 cm.
-
9Rozłożyć mieszankę frangipane na cieście, jeśli to możliwe, do samego brzegu.
-
10Rozłożyć schłodzony mus jabłkowy równomiernie na mieszance frangipane, prawie do krawędzi.
-
11Następnie ułożyć plasterki jabłka na musie jabłkowym, tak aby lekko się nakładały.
-
12Piec tartę w nagrzanym piekarniku około 30-40 minut. Ciasto powinno być wyrośnięte i chrupiące, a jabłka miękkie i złocistobrązowe.
-
13Tartę posypać odrobiną tymianku i przed podaniem odstawić na około 15-20 minut do ostygnięcia.
-
14Wskazówki:
-
15Kwadratowa aluminiowa brytfanna z nieprzywierającą powłoką 26 cm firmy Le Creuset jest idealna do tego rodzaju słodkiej tarty. Dzięki doskonałej nieprzywierającej powłoce ciasto jest cudownie chrupiące, a jednocześnie łatwe do wyjęcia z formy.
-
16Jeśli nie masz czasu na przygotowanie świeżego ciasta francuskiego, możesz również skorzystać z gotowego ciasta francuskiego z supermarketu.
-
17Zamiast kawałków jabłek na tarcie, dojrzałe gruszki lub śliwki dobrze komponują się z mieszanką frangipane i musem jabłkowym Bramley.