 
                    
                          
                              Chleb z brytfanny zawsze smakuje wybornie. Chleb na zakwasie jest również zdrowszy niż chleb drożdżowy. Ponieważ bakterie zawarte w zakwasie - zwłaszcza bakterie kwasu mlekowego - są dobre dla trawienia. Chleb na zakwasie zawiera również wiele naturalnych składników odżywczych.
                          
                      
                      Główne SKŁADNIKI
                                     
                                         - Mąka
        Składniki
    
    
        Przygotowanie
    
Składniki
- 525 ml letniej wody
- 500 g mąki pszennej
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 15 g soli
- 125 g zakwasu
- mąka ryżowa
- 1 kosz do sprawdzania (średnica 26 cm)
- 
                            Przygotowanie
- 
                                1Dzień 1: Dodać wodę, mąkę pszenną i pełnoziarnistą do miski robota kuchennego i ugniatać ciasto na niskich obrotach przez 2 minuty.
- 
                                2Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 2 godziny. Następnie dodać zakwas i sól.
- 
                                3Kontynuować wyrabianie ciasta przez 7 minut ze średnią prędkością, aż przyklei się do haczyka i zejdzie z krawędzi miski.
- 
                                4Nasmarować dużą miskę odrobiną oleju i wlać ciasto. Przykryć miskę wilgotną ściereczką i pozostawić ciasto na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto obracać raz na 30 minut - łącznie cztery razy. Aby to zrobić, złożyć ciasto jedno po drugim ze wszystkich stron do środka.
- 
                                5Miskę posypać mąką ryżową i wlać ciasto. (Mąka ryżowa jest szczególnie odpowiednia, ponieważ nie usuwa wilgoci z ciasta). Przykryć ciasto folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i wstawić do lodówki na noc.
- 
                                6Dzień 2: Ustawić piekarnik na 230 ° C i umieścić żeliwną brytfannę z pokrywką. Rozgrzać brytfannę przez 30 do 40 minut, aż będzie gorąca.
- 
                                7Następnie wyłożyć ciasto na gorącą brytfannę. W razie potrzeby lekko naciąć na wierzchu ciasta, aby ciasto miało ładny wzór podczas pieczenia.
- 
                                8Założyć pokrywkę i włożyć brytfannę z powrotem do piekarnika. Piec chleb przez 20 minut.
- 
                                9Następnie zdjąć pokrywkę i piec przez kolejne 35 minut.
- 
                                10Zmniejszyć temperaturę do 180 ° C i piec przez kolejne 15 minut, aż chleb będzie miał chrupiącą, złocistą skórkę. Sprawdzić temperaturę wewnątrz chleba za pomocą termometru. Powinien wynosić około 96 do 98 ° C. Wyjąć chleb z brytfanny i ostudzić.
 
        
     
        
     
        
     
        
     
        
     
        
     
                
                
                
                
                
	             
	             
	             
	             
	             
        
     
        
     
        
    