Grecki rosół z cytryną

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Grecki rosół z cytryną
Główne SKŁADNIKI
  • Drób
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1/2 cebuli kopru włoskiego, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 7 ząbków czosnku, cienko pokrojonych
  • 1 drobno posiekana cytryna solna
  • 2 l bulionu z kurczaka
  • 1/2 kurczaka z grilla
  • 2 puszki ciecierzycy
  • estragon do dekoracji
  • kwiaty kopru włoskiego do dekoracji
  • 1 sok z cytryny
  • 150 g jogurtu greckiego
  • Przygotowanie

  • 1
    Powoli podgrzewać oliwę z oliwek w okrągłej brytfannie na średnim ogniu.
  • 2
    Dodać cebulę i koper włoski i dusić do uzyskania półprzezroczystości przez około 5-8 minut. Następnie prażyć plastry czosnku przez około 1 minutę. Dodać marynowaną cytrynę i zamieszać. Następnie dodać bulion z kurczaka, zagotować i gotować na wolnym ogniu w niskiej temperaturze.
  • 3
    Usuń mięso z kurczaka z kości i podziel je na małe kawałki wielkości dwóch ugryzień.
  • 4
    Dodać kurczaka i ciecierzycę do bulionu i gotować przez 5-10 minut. Doprawić do smaku.
  • 5
    Udekorować gałązką estragonu i kwiatów kopru włoskiego przed podaniem. Doprawić każdą porcję odrobiną soku z cytryny i łyżeczką greckiego jogurtu.