Pyszny chleb

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Pyszny chleb
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 600 ml wody
  • 5 g drożdży (mniej więcej wielkości dużego groszku)
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki miodu
  • 625 g mąki pszennej
  • Opcjonalnie: przed pieczeniem posyp chleb 100 ml nasion (np. pestek sosny, słonecznika lub dyni)
  • Przygotowanie

  • 1
    Wymieszać drożdże z wodą.
  • 2
    Dodać sól, miód, mąkę i wszystko dobrze wymieszać. Do ciasta dodać pestki, rodzynki lub przyprawy, w zależności od upodobań. Jednak ciasto powinno pozostać giętkie i wilgotne.
  • 3
    Następnie odstawić ciasto do lodówki na noc lub przynajmniej na 12 godzin.
  • 4
    Po wyrośnięciu obrócić ciasto trzy do czterech razy drewnianą łyżką. Następnie odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej.
  • 5
    Żeliwną brytfannę wstawić do piekarnika w temperaturze 250 ° C na ruszcie i piec w piekarniku przez co najmniej 20 minut. Dopiero wtedy włożyć ciasto do brytfanny. Ułatwia to wyjęcie chleba po upieczeniu.
  • 6
    Jeśli chcesz dodać nasiona, możesz również posypać nimi dno brytfanny przed dodaniem ciasta.
  • 7
    Włożyć miękkie ciasto prosto z miski do gorącej brytfanny. Przykryć pokrywką i piec w piekarniku przez 30 minut. Zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 210 ° C i piec chleb jeszcze przez 15 minut.
  • 8
    Następnie odstawić na co najmniej 30 minut przed pokrojeniem. Zapobiegnie to przywieraniu chleba do noża.