Szwedzki Lussekatter

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Około 2 godzin Około 2 godzin
PORCJE
+10 +10
Szwedzki Lussekatter
Te tradycyjne szwedzkie bułeczki szafranowe mają wiele nazw; lussekatt, lussebulle, safranskruse, dyvelkatter itp., a ich nazwy pochodzą od kształtu przypominającego ogon kota. Zwykle są spożywane w okresie Bożego Narodzenia - szczególnie 13 grudnia, w dzień Świętej Łucji. Zazwyczaj bułeczki mają kształt litery „S” z wygiętymi końcami i rodzynką umieszczoną na środku obu końców.
Główne SKŁADNIKI
  • Chleb i Zboża
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 125 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1/4 kostki świeżych drożdży
  • 0,5 g szafranu
  • 60 g twarogu
  • 90 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 250 g mąki typ 405
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 24 rodzynki
  • Przygotowanie

  • 1
    W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Następnie rozkrusz drożdże w letnim mleku i mieszaj, aż się rozpuszczą.
  • 2
    Zmiel szafran w moździerzu i wymieszaj z mlekiem.
  • 3
    Następnie dodaj twaróg, cukier i szczyptę soli i wszystko dobrze wymieszaj.
  • 4
    Przełóż mieszaninę do miski, dodaj mąkę i ugniataj wszystko na gładkie ciasto przez około 10 minut mikserem lub rękami. Ciasto powinno spaść z krawędzi miski. Uważaj - nie dodawaj zbyt dużo dodatkowej mąki. W przeciwnym razie bułki drożdżowe będą zbyt suche.
  • 5
    Teraz przykryj ciasto w misce wilgotnym ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia na około 45 minut.
  • 6
    Następnie ponownie krótko zagnieść ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni i podzielić na 12 równych części. Zawinąć każdy kawałek w węża o długości ok. 30 cm i uformować w „S”. Zegnij oba końce w kierunku środka.
  • 7
    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić na ok. 45 minut. Krótko przed końcem czasu dojrzewania rozgrzać piekarnik do 225 ° C (konwekcja: 200 ° C, płyta gazowa: 7).
  • 8
    Ostrożnie posmaruj bułki lekko ubitym jajkiem i umieść rodzynki na środku każdej krzywej „S”.
  • 9
    Piec w piekarniku przez około 7-10 minut do zarumienienia.
 
Wskazówki:
Podczas wyrabiania nie należy dodawać zbyt dużej ilości mąki, w przeciwnym razie ciasto będzie zbyt zwarte. Jeśli jednak ciasto jest trochę zbyt lepkie i nie odkleja się od krawędzi miski po 10 minutach ugniatania, może pomóc odrobina mąki.
 
 
Le Creuset