
Główne SKŁADNIKI
- Warzywa
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 1 łyżka masła do przygotowania potrawy
- 1,3 kg ziemniaków
- 3 łyżeczki soli, oddzielnie
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju truflowego plus trochę do skropienia
- 2 żółte cebule, pokrojone w plasterki
- ½ szklanki (120 ml) bulionu z kurczaka
- 1½ szklanki (360 ml) śmietany
- 1 wiązka tymianku, rezerwując kilka gałązek do dekoracji
- 2 liście laurowe
- 1½ szklanki (150 g) rozdrobnionego sera Gruyere
- 1⁄4 szklanki (60 g) crème fraiche
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekany szczypiorek i liście tymianku do dekoracji
- Sól morska w płatkach do wykończenia
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Przygotuj 22-centymetrowy garnek profesjonalny Gourmet Le Creuset z masłem lub sprayem do gotowania. Pokrój ziemniaki na plastry 0,5 cm ostrym nożem lub mandoliną. Ułóż plasterki ziemniaków w kółko, lekko nakładając się na spód garnka profesjonalnego Gourmet i dodaj 1⁄4 łyżeczki soli do każdej warstwy przed rozpoczęciem następnej warstwy.
-
2Na średniej wielkości patelni dodaj oliwę z oliwek i olej z trufli na średnim ogniu. Dodaj cebulę i 1 łyżeczkę soli i gotuj do złocisto-brązowego koloru, około 20-30 minut. Odstaw na bok.
-
3Dodaj bulion z kurczaka, aby zdeglasować patelnię, a następnie dodaj śmietanę, bukiet tymianku i liście laurowe. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i gotuj do lekkiego zgęstnienia, około 5-6 minut. Usuń tymianek i liście laurowe i dodaj 100 g sera Gruyere, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji i roztopienia.
-
4Zdejmij mieszaninę z ognia i lekko ostudź. Wymieszaj w crème fraiche i dopraw solą i pieprzem.
-
5Polej ziemniaki mieszanką śmietany i posyp pozostałą ½ szklanki (50 g) sera Gruyere. Dopraw solą i pieprzem i równomiernie ułóż na wierzchu karmelizowaną cebulę. Piecz do uzyskania złotobrązowego koloru na wierzchu i miękkości w środku po przekłuciu nożem, około 45 minut do godziny.
-
6Pozostaw zapiekankę do ostygnięcia na około 15 minut przed podaniem. Udekoruj listkami tymianku, szczypiorkiem i solą morską w płatkach oraz skrop dodatkową oliwą truflową dla wzbogacenia smaku.
Aby dodać głębi smaku, możesz użyć mieszanki oleju truflowego i niewielkiej ilości soli truflowej do dekoracji.
