Truflowe Gratin Ziemniaczane

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
6-8 6-8
Truflowe Gratin Ziemniaczane
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 łyżka masła do przygotowania potrawy
  • 1,3 kg ziemniaków
  • 3 łyżeczki soli, oddzielnie
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju truflowego plus trochę do skropienia
  • 2 żółte cebule, pokrojone w plasterki
  • ½ szklanki (120 ml) bulionu z kurczaka
  • 1½ szklanki (360 ml) śmietany
  • 1 wiązka tymianku, rezerwując kilka gałązek do dekoracji
  • 2 liście laurowe
  • 1½ szklanki (150 g) rozdrobnionego sera Gruyere
  • 1⁄4 szklanki (60 g) crème fraiche
  • Sól i pieprz do smaku
  • Posiekany szczypiorek i liście tymianku do dekoracji
  • Sól morska w płatkach do wykończenia
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Przygotuj 22-centymetrowy garnek profesjonalny Gourmet Le Creuset z masłem lub sprayem do gotowania. Pokrój ziemniaki na plastry 0,5 cm ostrym nożem lub mandoliną. Ułóż plasterki ziemniaków w kółko, lekko nakładając się na spód garnka profesjonalnego Gourmet i dodaj 1⁄4 łyżeczki soli do każdej warstwy przed rozpoczęciem następnej warstwy.
  • 2
    Na średniej wielkości patelni dodaj oliwę z oliwek i olej z trufli na średnim ogniu. Dodaj cebulę i 1 łyżeczkę soli i gotuj do złocisto-brązowego koloru, około 20-30 minut. Odstaw na bok.
  • 3
    Dodaj bulion z kurczaka, aby zdeglasować patelnię, a następnie dodaj śmietanę, bukiet tymianku i liście laurowe. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i gotuj do lekkiego zgęstnienia, około 5-6 minut. Usuń tymianek i liście laurowe i dodaj 100 g sera Gruyere, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji i roztopienia.
  • 4
    Zdejmij mieszaninę z ognia i lekko ostudź. Wymieszaj w crème fraiche i dopraw solą i pieprzem.
  • 5
    Polej ziemniaki mieszanką śmietany i posyp pozostałą ½ szklanki (50 g) sera Gruyere. Dopraw solą i pieprzem i równomiernie ułóż na wierzchu karmelizowaną cebulę. Piecz do uzyskania złotobrązowego koloru na wierzchu i miękkości w środku po przekłuciu nożem, około 45 minut do godziny.
  • 6
    Pozostaw zapiekankę do ostygnięcia na około 15 minut przed podaniem. Udekoruj listkami tymianku, szczypiorkiem i solą morską w płatkach oraz skrop dodatkową oliwą truflową dla wzbogacenia smaku.
 
Aby dodać głębi smaku, możesz użyć mieszanki oleju truflowego i niewielkiej ilości soli truflowej do dekoracji.
 
 
Le Creuset