Owsianka z gruszkami w syropie klonowym, rodzynkami i orzechami laskowymi

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Owsianka z gruszkami w syropie klonowym, rodzynkami i orzechami laskowymi
Kojąca, wyjątkowa i jednocześnie zdrowa - ta owsianka z piekarnika jest idealna na relaksujące śniadanie z przyjaciółmi. Po prostu włóż wszystkie składniki do brytfanny i upiecz owsiankę w piekarniku. Jest również niezwykle wszechstronny, więc dlaczego nie spróbować zamienić suszonych owoców i orzechów w zależności od tego, co masz w szafce.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na owsiankę:
  • 200 g płatków owsianych
  • 30 g nasion chia
  • 100 g sułtanek
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 30 g grubo posiekanych orzechów laskowych
  • 300 ml mleka owsianego
  • 600 ml wody
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka mieszanki przypraw (mielona kolendra, mielony cynamon, mielone ziele angielskie, mielona gałka muszkatołowa, mielony imbir, mielone goździki
Do gruszek w syropie klonowym:
  • 2 gruszki, pokrojone w łódeczki
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
  • 2
    Najpierw umieścić wszystkie składniki na owsiankę w żeliwnej brytfannie, dobrze wymieszać i wstawić do piekarnika z zamkniętą pokrywką na 20 minut.
  • 3
    Po 20 minutach zdjąć pokrywkę i wszystko dobrze wymieszać. Następnie przykryć pokrywką i włożyć z powrotem do piekarnika na 10 minut.
  • 4
    W międzyczasie przygotować gruszki. Aby to zrobić, pokroić gruszki na cienkie cząsteczki i włożyć je do rondla z syropem klonowym i cynamonem. Dusić na średnim ogniu przez około 5 minut, aż gruszki będą miękkie i lepkie.
  • 5
    Następnie wyjąć owsiankę z piekarnika i odstawić na 5 minut.
  • 6
    Do podania ułożyć kawałki gruszki na owsiance i skropić odrobiną syropu klonowego pozostałego po gruszkach. W razie potrzeby owsiankę można podać z odrobiną mleka.