Rybne kebaby

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Rybne kebaby
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 łyżki świeżego oregano, drobno posiekanego
  • 2 łyżki ziaren białego sezamu
  • 1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cytryny
  • 600-700 g ryby włócznik
  • patyczki bambusowe lub drewniane
  • Przygotowanie

  • 1
    Oregano, sezam, kmin rzymski, sól i płatki chili wymieszać w misce i dodać oliwę z oliwek.
  • 2
    Cytryny sparzyć i pokroić w bardzo cienkie plastry. Obrać rybę i pokroić w podłużne, nie za duże kawałki. Kostki włócznika i plastry cytryny nadziewać na przemian na dwa patyczki do szaszłyków i skropić równomiernie oliwą z oliwek.
  • 3
    Patelnię grillową Le Creuset najpierw rozgrzać do odpowiedniej temperatury, następnie rowki patelni pokryć delikatnie oliwą za pomocą pędzelka (silikonowego) lub ręcznika kuchennego. Zwiększyć ogień, potrawę ułożyć na patelni i piec przez 2-3 minuty. Ponownie zredukować ogień i smażyć danie przez kolejne 2-3 minuty.