![Rybne kebaby](/on/demandware.static/-/Library-Sites-lc-sharedLibrary/default/dw6818a3a0/images/content-recipes/HD_720/LC_20210105_GB_RC_CI_r0000000001616_ENG.jpg)
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 2 łyżki świeżego oregano, drobno posiekanego
- 2 łyżki ziaren białego sezamu
- 1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cytryny
- 600-700 g ryby włócznik
- patyczki bambusowe lub drewniane
-
Przygotowanie
-
1Oregano, sezam, kmin rzymski, sól i płatki chili wymieszać w misce i dodać oliwę z oliwek.
-
2Cytryny sparzyć i pokroić w bardzo cienkie plastry. Obrać rybę i pokroić w podłużne, nie za duże kawałki. Kostki włócznika i plastry cytryny nadziewać na przemian na dwa patyczki do szaszłyków i skropić równomiernie oliwą z oliwek.
-
3Patelnię grillową Le Creuset najpierw rozgrzać do odpowiedniej temperatury, następnie rowki patelni pokryć delikatnie oliwą za pomocą pędzelka (silikonowego) lub ręcznika kuchennego. Zwiększyć ogień, potrawę ułożyć na patelni i piec przez 2-3 minuty. Ponownie zredukować ogień i smażyć danie przez kolejne 2-3 minuty.