Coq au Vin Mousseux

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Coq au Vin Mousseux
“Mousseux” (sparkling wine) is the star of this classic chicken dish, slow-cooked to perfection in a Le Creuset Signature Round Casserole. It creates deep and richly rewarding flavours in both the chicken and the sauce.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 115 g boczku pokrojonego w kawałki
  • 1 cały kurczak, pokrojony na 8 części (piersi podzielone na dwie części)
  • sól i świeży pieprz
  • 5 pasternaków, duże ukośne nacięcia
  • 225 g czerwonej cebuli perłowej, obranej
  • 50 cl wina musującego
  • 1 liść laurowy
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki crème fraiche
  • 1 ½ łyżki posiekanego świeżego koperku
  • Przygotowanie

  • 1
    Dodać boczek do zimnej brytfanny Le Creuset o średnicy 26 cm. Podgrzać do średniej temperatury i smażyć aż do zrumienienia. Odsączyć i odstawić na bok.
  • 2
    Osuszyć kurczaka i doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć kurczaka w dwóch etapach, najpierw skórą do dołu, następnie odwrócić i obsmażyć z drugiej strony. Zdjąć z patelni.
  • 3
    Dodać pasternak i cebulę do brytfanny. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną brązowieć. Wlać wino musujące i zeskrobać wszystkie zrumienione kawałki z dna patelni. Dodać liść laurowy i tymianek, a następnie doprowadzić do wrzenia.
  • 4
    Włożyć tylko udka i nogi kurczaka do brytfanny. Przykryć i gotować na wolnym ogniu. Gotować przez 1 godzinę. Włożyć z powrotem kawałki piersi wraz z boczkiem. Przykryć i gotować przez kolejne 40 minut.
  • 5
    Wyjąć kawałki kurczaka na ciepły półmisek i wyrzucić liść laurowy oraz gałązki tymianku. Doprowadzić do wrzenia przez 2 lub 3 minuty, aby zmniejszyć ilość sosu. Wyłączyć ogień i dodać crème fraiche oraz połowę koperku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 6
    Łyżeczką nałożyć warzywa i sos na kurczaka. Udekorować pozostałym koperkiem.