Gotowanie i pielęgnacja

Wszystko o gotowaniu na indukcji

Kuchenki indukcyjne zyskały popularność ze względu na krótki czas gotowania, precyzję oraz oszczędność energii. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak działają, w związku z czym postanowiliśmy wyjaśnić kilka kwestii dotyczących gotowania na indukcji.
 

Czym jest gotowanie indukcyjne?

Kuchenka indukcyjna przekazuje ciepło wytworzone za pomocą energii magnetycznej (zamiast palnika gazowego lub elektrycznego elementu grzejnego) do potrawy w odpowiednim naczyniu. Wytwarza wysoką temperaturę natychmiast, zużywa mniej energii, więc gotowanie jest szybsze niż na kuchenkach tradycyjnych i gazowych.


Kiedy pole grzewcze styka się z naczyniem przeznaczonym do użycia na kuchenkach indukcyjnych, kuchenka wytwarza pole magnetyczne, które natychmiast przekazuje ciepło do naczynia. Nagrzewa się tylko podstawa naczynia, co zapewnia oszczędność energii i bezpieczeństwo.
Image without a name

Czy naczynia do gotowania Le Creuset są odpowiednie do płyt indukcyjnych?

Na kuchenkach indukcyjnych bez problemu działają wszystkie naczynia, których podstawa ma wysoką zawartość żelaza (metal żelazny). Nasze naczynia do gotowania z emaliowanego żeliwa*, stali nierdzewnej i ze wzmocnioną powłoką nieprzywierającą oraz czajniki z emaliowanej stali działają na kuchenkach indukcyjnych.
KUP NACZYNIA DO GOTOWANIA
Image without a name
 
*Z wyjątkiem dwustronnej płyty grillowej żeliwo oraz dużej patelni do naleśników żeliwo. Zapoznaj się z informacjami na temat źródeł ciepła, które dostępne są dla każdego produktu.
 

Jakie są zalety gotowania indukcyjnego?

 
Oszczędność energii. Kuchenki indukcyjne wykorzystują większość produkowanej energii, minimalizując utratę ciepła.
Image without a name
 
Czyszczenie kuchenki jest szybsze i łatwiejsze. Wynika to z tego, że powierzchnia płyty indukcyjnej jest chłodniejsza, dzięki czemu rozpryski się nie przypalają.
Image without a name
 
Indukcja działa szybciej i ma większą moc od tradycyjnych kuchenek gazowych lub elektrycznych. W związku z tym potrawy gotują się dwukrotnie szybciej.
Image without a name
Image without a name
 

Jak rozgrzać patelnię

  • 1. Wybierz odpowiedni rozmiar pola grzewczego dla podstawy swojej patelni.
  •    
  • 2. Umieć patelnię na polu grzewczym ustawionym na małą moc.
  •    
  • 3. Dodaj olej lub masło i podgrzewaj powoli.
  •   
  • 4. Gdy olej zaczyna skwierczeć, można zacząć smażyć.
Przejdź do „Pielęgnacja i użytkowanie”

Sześć najlepszych porad dotyczących gotowania indukcyjnego

1

Upewnij się, że rozmiar jest odpowiedni. Pole grzewcze nie powinno być większe od garnka, ponieważ obniża to skuteczność nagrzewania lub po prostu nie będzie działać. Garnek może być większy od pola grzewczego, ale rozmiary powinny być jednakowe w celu zapewnienia optymalnego działania.

2

Upewnij się, że cała podstawa ma kontakt z powierzchnią kuchenki (jeśli naczynie było wcześniej używane na kuchence gazowej i przegrzewane, może mieć wykrzywioną podstawę, a to uniemożliwi gotowanie indukcyjne).

3

Ostrożnie postaw garnek na kuchence. Chcąc przenieść naczynie zawsze je podnoś, by uniknąć zarysowania powierzchni płyty indukcyjnej.

4

Niech kuchenka i patelnia powoli się nagrzewają.

5

Funkcji boost używaj tylko do gotowania wody, unikaj używania jej z emaliowanym żeliwem.

6

Podczas gotowania zalecamy stosowanie małej lub średniej mocy, ponieważ wszystkie naczynia Le Creuset równomiernie i skutecznie rozprowadzają ciepło. Ułatwi to również późniejsze czyszczenie.

Najlepsze naczynia na płytę indukcyjną