Krewetkowo-dyniowa kasza kukurydziana z pestkami dyni i smażonymi kaparami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Krewetkowo-dyniowa kasza kukurydziana z pestkami dyni i smażonymi kaparami
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Kasza kukurydziana:
  • 85 g mielonej kaszy kukurydzianej (nie kasza błyskawiczna)
  • 110 g puree z dyni (ze słoika lub puszki)
  • 1 łyżka gęstej śmietany
Dekoracja:
  • oliwa z oliwek do prażenia i smażenia
  • 30 g pestek dyni
  • 1 łyżka odsączonych kaparów
Krewetki:
  • 3 łyżki stołowe masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 dużej, posiekanej cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 8 obranych, wyczyszczonych i wytartych do sucha dużych lub ogromnych krewetek
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki, posiekanej, plus natka pietruszki do dekoracji
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Przygotowanie

  • 1
    Do brytfanny wlać 500 ml wody i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Wsypać kaszę kukurydzianą. Zmniejszyć nieco temperaturę. Gotować przez ok. 40 – 50 minut, aż kasza się prawie całkowicie ugotuje, często mieszając. Jeżeli kasza będzie zbyt gęsta, dolać 125 ml wody. 5 – 10 minut przed ugotowaniem się kaszy wymieszać z puree z dyni. Gdy kasza będzie gotowa, zdjąć ją z kuchenki. Mieszając dodać śmietanę i odstawić w ciepłe miejsce.
  • 2
    Do rondla z uchwytem nalać oleju z oliwek do wysokości przynajmniej 1 cm od dna. Olej rozgrzać na średnim ogniu.
  • 3
    Dodać pestki dyni i lekko przyprażyć przez 1/2 do 1 minuty na brązowo. Wsypać na wyłożony papierem kuchennym talerz.
  • 4
    Ponownie rozgrzać olej. Dodać kapary i smażyć na chrupko przez 1 – 2 minuty. Dodać do pestek dyni na talerzu.
  • 5
    Na nieprzywierającej patelni grillowej rozpuścić na średnim ogniu masło w oliwie z oliwek. Dodać cebulę i zeszklić przez około 3 – 4 minuty. Dodać czosnek i płatki chilii mieszać przez około 1/2 minuty, aż zacznie się rozchodzić aromatyczny zapach.
  • 6
    Krewetki położyć na patelni do grillowania i smażyć przez 2 minuty. Krewetki obrócić i smażyć przez kolejne 2 minuty, aż przestaną być szkliste. Patelnię zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny i natkę pietruszki.
  • 7
    Przed podaniem ciepłą kaszę podzielić na dwie małe miski. Wrzucić 4 krewetki do każdej miski, udekorować pestkami dyni i kaparami oraz według upodobania posypać pietruszką.