"},{"@type":"HowToStep","name":"Step 2","text":"Ciasto na zielony makaron: Zblanszuj szpinak i odsącz nadmiar wody. Zmiksuj razem z jajkami. Rozprowadź mąkę na czystej powierzchni i posyp solą. Stwórz dołek pośrodku. Dodaj jajka i za pomocą widelca powoli rozpocznij rozprowadzać mąke z zewnątrz studzienki do mieszanki jaj, aby wyrobić ciasto. Gdy mieszanina zacznie się łączyć, delikatnie ugniataj, aby połączyć ciasto. Nadaj mu kształt skorupy i ciągle ugniataj, aż ciasto będzie jedwabiste i elastyczne (około 5–10 minut). Nie przestawaj, ponieważ sprawia to, że ciasto staje się lepkie."},{"@type":"HowToStep","name":"Step 3","text":"Nadzienie: Połącz wszystkie składniki w robocie kuchennym, aby uzyskać jedwabiście gładką konsystencję i przypraw do smaku."},{"@type":"HowToStep","name":"Step 4","text":"Formowanie Makaronu: Nasyp mąke na powierzchnię. Za pomocą wałka lub maszyny do makaronu rozwałkuj makaron na płaty, jak zwykle w przypadku lasagne. Płaty muszą być cienkie, ale nie zbyt cienkie, ponieważ łatwo się rozerwą. Za pomocą noża podziel płaty na równe kwadraty o wymiarach około 4 cm x 4 cm. Pracuj z jednym arkuszem na raz, aby zapobiec wysychaniu. Połóż lekko wilgotną ściereczkę na innych płatach makaronu."},{"@type":"HowToStep","name":"Step 5","text":"Tworzenie Tortellini: Dodaj ½ łyżeczki nadzienia do każdego z kwadratów. Zrób kwadrat i złóż go wzdłuż przekątnej, aby utworzyć trójkąt. Mocno dociśnij krawędzie i usuń wszelkie powietrze. Aby uszczelnić krawędzie, może być konieczne dolanie niewielkiej ilości wody na krawędzie. Weź dolne rogi trójkąta i złóż je wokół palca wskazującego, aby się spotkały. Ściśnij je razem (w razie potrzeby użyj nieco więcej wody) i powtórz czynność, aby przygotować wszystkie paczki. Podczas składania przechowywać na tacce upewniając się, że nie stykają się ze sobą ani nie przyklejają się do siebie. Mogą one być przygotowane do 3 godzin przed gotowaniem."},{"@type":"HowToStep","name":"Step 6","text":"Gotowanie: Zagotuj garnek ze stali nierdzewnej 24 cm, wypełniony soloną wodą. Włóż delikatnie tortellini partiami do wody za pomocą płaskiej łyżki. Gotowanie ich w partiach zapobiega przyklejaniu do siebie. Gdy unoszą się na powierzchni (po około 3–4 minutach), powinny być gotowe do wyjęcia i przełożenia na dużą, naoliwioną tacę, upewniając się, że nie przylegają do siebie. Przed jedzeniem podgrzej je na patelni ze stali nierdzewnej Le Creuset 24 cm z ciepłym sosem. Podawaj na gorąco. Zostaw wodę po makaronie do sosu."},{"@type":"HowToStep","name":"Step 7","text":"Sos ziołowo-maślany: Roztop masło w rondlu, aż zacznie się pienić i uwalniać orzechowy zapach. Dodaj czosnek i zioła i pozostaw do spienienia na kilka sekund. Dodaj jedną łyżkę wody z makaronu wymieszaj. Dodaj gorący makaron prosto z wody. Podawać od razu po zdjęciu z ognia. Udekoruj tartym parmezanem."}]}
Karmelizowane słodkie ziemniaki, chrupiący boczek i daktyle łączą się z ziemistym tymiankiem w tej ciepłej, przyjemnej mieszaninie – idealnej na jesienne poranki lub spotkania brunchowe.
Ciemne kakao i jogurt grecki sprawiają, że te babeczki są bogate i wilgotne. Upiorny przysmak na Halloween, który dzieci pokochają dekorować lukrem i posypkami.
Świętuj bogactwo morza z tym soczystym risotto z owocami morza, wysadzanym słodkimi kawałkami homara i kraba królewskiego. Homar i krab są najpierw gotowane w skorupce, podawane z białym winem i aromatycznym koprem włoskim, tworząc pachnący bulion z owoców morza, który jest następnie używany do przygotowania eleganckiego risotto. Soczyste pomidory i świeże zioła są dodawane do risotto wraz z posiekanymi skorupiakami, aby uzyskać pikantny smak lata.
Pikantny proszek umami z borowików to sekret tych żeberek, wyrafinowanego dania, które z pewnością zrobi wrażenie, ale jest łatwe do przygotowania z wyprzedzeniem. Mięsiste żeberka duszone są w czerwonym winie i bulionie, aż staną się mięciutkie. Przed podaniem polewa się je maślaną mieszanką czosnku i smażonych grzybów. Podawaj żeberka z tłuczonymi ziemniakami, polentą lub nawet poduszkowatymi gnocchi, aby wchłonąć każdy ostatni kawałek sosu z borowików.
Ciemna czekolada i czerwone wino łączą się, tworząc luksusowo gładki pot de crème. Kluczem do uzyskania jedwabistej konsystencji są dwie rzeczy: powolne temperowanie żółtek w gorącej śmietanie, a następnie pieczenie kokosanek w kąpieli wodnej w celu uzyskania delikatnego, równomiernego ciepła. Ten dekadencki deser jest idealnym zakończeniem następnego przyjęcia. Pot de crème można przygotować nawet dwa dni wcześniej, więc po kolacji wystarczy dodać do niego bitą śmietanę i cieszyć się chwilą.
Zastąp kupione w sklepie tortellini, samodzielnie przygotowanym makaronem. Podawaj z ziołowym sosem z brązowego masła, aby uzyskać elegancki i smaczny posiłek.
Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
DO SOSU ZIOŁOWO-MAŚLANEGO
250 g zimnego masła w kostce
2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
garść tymianku
8 pokrojonych liści szałwii
tarty parmezan, do dekoracji
Przygotowanie
1
2
Ciasto na zielony makaron: Zblanszuj szpinak i odsącz nadmiar wody. Zmiksuj razem z jajkami. Rozprowadź mąkę na czystej powierzchni i posyp solą. Stwórz dołek pośrodku. Dodaj jajka i za pomocą widelca powoli rozpocznij rozprowadzać mąke z zewnątrz studzienki do mieszanki jaj, aby wyrobić ciasto. Gdy mieszanina zacznie się łączyć, delikatnie ugniataj, aby połączyć ciasto. Nadaj mu kształt skorupy i ciągle ugniataj, aż ciasto będzie jedwabiste i elastyczne (około 5–10 minut). Nie przestawaj, ponieważ sprawia to, że ciasto staje się lepkie.
3
Nadzienie: Połącz wszystkie składniki w robocie kuchennym, aby uzyskać jedwabiście gładką konsystencję i przypraw do smaku.
4
Formowanie Makaronu: Nasyp mąke na powierzchnię. Za pomocą wałka lub maszyny do makaronu rozwałkuj makaron na płaty, jak zwykle w przypadku lasagne. Płaty muszą być cienkie, ale nie zbyt cienkie, ponieważ łatwo się rozerwą. Za pomocą noża podziel płaty na równe kwadraty o wymiarach około 4 cm x 4 cm. Pracuj z jednym arkuszem na raz, aby zapobiec wysychaniu. Połóż lekko wilgotną ściereczkę na innych płatach makaronu.
5
Tworzenie Tortellini: Dodaj ½ łyżeczki nadzienia do każdego z kwadratów. Zrób kwadrat i złóż go wzdłuż przekątnej, aby utworzyć trójkąt. Mocno dociśnij krawędzie i usuń wszelkie powietrze. Aby uszczelnić krawędzie, może być konieczne dolanie niewielkiej ilości wody na krawędzie. Weź dolne rogi trójkąta i złóż je wokół palca wskazującego, aby się spotkały. Ściśnij je razem (w razie potrzeby użyj nieco więcej wody) i powtórz czynność, aby przygotować wszystkie paczki. Podczas składania przechowywać na tacce upewniając się, że nie stykają się ze sobą ani nie przyklejają się do siebie. Mogą one być przygotowane do 3 godzin przed gotowaniem.
6
Gotowanie: Zagotuj garnek ze stali nierdzewnej 24 cm, wypełniony soloną wodą. Włóż delikatnie tortellini partiami do wody za pomocą płaskiej łyżki. Gotowanie ich w partiach zapobiega przyklejaniu do siebie. Gdy unoszą się na powierzchni (po około 3–4 minutach), powinny być gotowe do wyjęcia i przełożenia na dużą, naoliwioną tacę, upewniając się, że nie przylegają do siebie. Przed jedzeniem podgrzej je na patelni ze stali nierdzewnej Le Creuset 24 cm z ciepłym sosem. Podawaj na gorąco. Zostaw wodę po makaronie do sosu.
7
Sos ziołowo-maślany: Roztop masło w rondlu, aż zacznie się pienić i uwalniać orzechowy zapach. Dodaj czosnek i zioła i pozostaw do spienienia na kilka sekund. Dodaj jedną łyżkę wody z makaronu wymieszaj. Dodaj gorący makaron prosto z wody. Podawać od razu po zdjęciu z ognia. Udekoruj tartym parmezanem.